پاسخ اجمالی:
نکوهش شدید قرآن از منافقان، نشان دهنده جمعیت قابل توجه آنهاست. برنامه این گروه با ورود پيغمبر(ص) به «مدينه» و تشکیل حكومت اسلامى شروع شد. آنها بدلیل اینكه با ظهور اسلام منافع خود را در خطر می ديدند، به ظاهر اسلام را پذيرفتند، ولى در واقع برای ضربه زدن به آن تلاش می کردند. البته تلاش آنها برای مخفی ماندن نیت شان، به صورت کامل اثر نبخشید و در لحظات حساس چهره واقعى خود را نشان مى دادند. مواردی مانند: كناره گيرى از جنگ، قضیه مسجد ضرار، جاسوسى براى مشركان در آستانه فتح مكّه و دامن زدن به شایعات و ... .
پاسخ تفصیلی:
منافقان كسانى هستند كه با قرآن آشنا بوده و به خوبى مى دانند كه در سوره ها و آيات مختلف نكوهش شديدى از آنان شده و اين نشان مى دهد كه آنها جمعيّت كمى نبودند و برنامه آنها از آنجا شروع شد كه پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) به مدينه آمد و مورد استقبال گرم دو قبيله بزرگ «اوس» و «خزرج» قرار گرفت و حكومت اسلامى تشكيل شد.
منافقان گروهى بودند كه منافع خود را با ظهور اسلام در خطر ديدند، به ظاهر اسلام را پذيرفتند، ولى در واقع با پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) و آيين او دشمن بودند. با اينكه منافقان سعى در استتار خويش داشتند، اما در لحظات حساس كه طوفانهاى سياسى و اجتماعى می وزيد نقاب از چهره آنها كنار مى رفت و شناخته مى شدند، گاه با كناره گيرى از جنگ، گاه با طرح مسجد «ضرار»، گاه با جاسوسى براى مشركان در آستانه فتح مكّه و گاه از طريق دامن زدن به شایعه ها، چهره واقعى خود را نشان مى دادند. مسأله نفاق بعد از فتح مكّه گسترش بيشترى پيدا كرد، زيرا ابوسفيان دشمن شماره يك اسلام و هواخواهان او از ترس جان، اسلام را ظاهراً پذيرفتند، ولى هر زمان در انتظار فرصتى براى ضربه زدن به آن بودند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.