پاسخ اجمالی:
«خزيمة بن ثابت» مشهور به «ذو الشّهادتین» در مدینه به پيامبر(ص) پيوست، او در نبردهای بسيارى حضور داشت تا آن که در صفين به شهادت رسيد. مورخین می نویسند: پيامبر(ص) اسبى را خريد، اما فروشنده معامله را انكار كرد. خزيمة به نفع پيامبر گواهى داد، پيامبر به او فرمود: چگونه شهادت دادى با آن كه در معامله حضور نداشتى؟ عرض كرد: ما در مسائل مهم تو را تصديق كرديم، حال چگونه در این موضوع كوچك تو را تصدیق نکنیم؟ پیامبر فرمود: «در گواهی خزيمه به نفع يا زيان کسی، يك شهادت كافى است».
پاسخ تفصیلی:
نام «ذو الشّهادتین»، «خزيمة بن ثابت انصارى» و كنيه اش «ابوعمّار» و از كسانى بود كه در مدينه به پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) پيوست. در مورد اينكه چرا به نام ذوالشهادتين لقب داده شده؟ ابن اثير در «اسد الغابه» مى نويسد: «پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) اسبى از سواء بن قيس محاربى خريدارى كرده بود. سواء معامله را انكار كرد. خزيمة بن ثابت به نفع پيامبر(صلى الله عليه وآله) گواهى داد. پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) فرمود با اينكه در جريان معامله حضور نداشتى چگونه شهادت دادى؟ عرض كرد: ما در [مسائل بسيار مهم ترى مانند] وحى الهى تو را تصديق كرديم و مى دانيم جز حق نمى گويى [چگونه در موضوع كوچكى گواهى به صدق تو ندهيم؟] رسول خدا(صلى الله عليه وآله) فرمود: هر كس خزيمه به نفع يا زيان او گواهى دهد همان يك شهادتِ او كافى است.(1) البتّه اين يك استثناست به دليل ايمان محكم خزيمه و شايد به اين دليل كه گواهى او سبب علم قاضى مى شد.
او نيز در بسيارى از جنگ هاى اسلامى حضور داشت و ابن عبدالبرّ در «استيعاب» مى نويسد: «او در صفّين هنگامى كه عمّار شهيد شد سخت برآشفت، شمشير كشيد و آن قدر پيكار كرد تا به شهادت رسيد».(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.