پاسخ اجمالی:
امام صادق(ع) اين معلم بزرگ توحيد، در حديث معروف «مفضّل» به او توصیه می کند که در اندام پرندگان و آفرينش آنها انديشه كند و در این مورد به سبکی و فشردگی اندام پرندگان و تناسب آن با مساله پرواز، محدب بودن سینه آنها برای شکافتن هوا هنگام پرواز، پوشیدگی اندام شان با پر و امکان نفوذ هوا به آن برای تسهیل امر پرواز و ... اشاره می کنند.
پاسخ تفصیلی:
امام صادق (علیه السلام) اين معلم بزرگ توحيد در حديث معروف «مفضل» مى فرمايد: «اى مفضّل! در اندام پرندگان و آفرينش آنها انديشه كن. از آنجا كه مقدّر شده در هوا پرواز كنند، اندام آنها سبك و فشرده آفريده شده؛ تنها از ستون هاى چهارگانه بدن دو ستون را دارند و از انگشتان پنجگانه به چهار انگشت اكتفا شده و به جاى دو منفذ براى مدفوعات تنها يك منفذ.
سينه او محدب آفريده شده تا به آسانى هوا را بشكافد؛ همانند سينه كشتى ها كه آب را مى شكافد. در دو بال و دم او پرهاى طولانى محكمى است كه به وسيله آن قادر بر پرواز مى شود، تمام اندامش با پر پوشانيده شده تا هوا در آن داخل شود و وزنش را نسبت به حجمش سبك كند. و چون مقدّر است كه طعمه اش دانه يا گوشت باشد و آن را فورآ ببلعد و بدون جويدن پرواز كند دندان از وجود او حذف شده و به جاى آن منقارى محكم و تيز و طولانى دارد كه از ربودن دانه و جدا كردن گوشت خسته و ناراحت نمى شود و چون از دندان محروم شده حرارت خاصّى در درون او وجود دارد كه دانه هاى درشت را نرم مى كند. (و به اين ترتيب هاضمه مخصوصى غير از هاضمه انسان ها دارد) آنها معمولا تخم مى گذارند و فرزند نمى زايند تا به خاطر باردارى سنگين نشوند و قادر بر پرواز باشند ...».
سپس امام (علیه السلام) به دنبال آن، نكات جالب و دقيق ديگرى را درباره پرندگان شرح مى دهد كه به خاطر رعايت اختصار از بیان آنها خوددارى مى شود.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.