پاسخ اجمالی:
کتاب « الانساب» یکى از مهم ترین و اصیل ترین منابع اهل سنت در زمینه علم انساب یا نسب شناسى است که توسط عبدالکریم بن محمد بن منصور تمیمى سمعانى (502-562ق) تالیف شده است. این کتاب که از مهم ترین و اثرگذارترین کتاب ها در زمینه نسب شناسى، علم رجال و تراجم به شمار مى رود، مورد توجه فراوان مورخان و علماى رجال اهل سنت و حتى علماى شیعه در قرون بعد قرار گرفته است و مورخانى مثل ذهبى، ابن اثیر و ابن حجر عسقلانى در تدوین و تالیف کتاب هاى خود به وفور از مطالب آن بهره برده اند. سمعانى که پیرو فقه شافعى بوده و به احمد بن حنبل نیر تعصب و گرایش ویژه اى داشت، به شدت مخالف شیعیان و عقاید الهى و اسلامى شیعه بود و عقاید ضد شیعى خود را در این کتاب منعکس کرده است؛ به طورى که در بسیارى از موارد به ناسزاگویى درباره راویان، علماء و ائمه شیعه پرداخته و بر اساس اتهام تشیع، روایت بسیارى از این راویان را رد و تضعیف کرده است. حتى وى روایاتى را که احمد بن حنبل در مسند خود از راویان شیعه نقل کرده ردّ کرده است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب « الانساب» یکى از مهم ترین و اصیل ترین منابع اهل سنت در زمینه علم انساب یا نسب شناسى است که توسط عبدالکریم بن محمد بن منصور تمیمى سمعانى (502-562ق) تالیف شده است. این کتاب که از مهم ترین و اثرگذارترین کتاب ها در زمینه نسب شناسى، علم رجال و تراجم به شمار مى رود، مورد توجه فراوان مورخان و علماى رجال اهل سنت و حتى علماى شیعه در قرون بعد قرار گرفته است. کتاب الانساب همچنین از مهم ترین منابع مورخان و نسب شناسان پس از سمعانى به شمار مى رود و مورخانى مثل ذهبى، ابن اثیر و ابن حجر عسقلانى در تدوین و تالیف کتاب هاى خود به وفور از مطالب آن بهره برده اند. سمعانى این کتاب را بر اساس حروف الفبا تنظیم و مرتب کرده است.
عقیده سمعانی:
نویسنده کتاب یعنى سمعانى که پیرو فقه شافعى بوده و به احمد بن حنبل نیر تعصب و گرایش ویژه اى داشت، به شدت مخالف شیعیان و عقاید الهى و اسلامى شیعه بود و عقاید ضد شیعى خود را در این کتاب منعکس کرده است به طورى که در بسیارى از موارد به ناسزاگویى درباره راویان، علماء و ائمه شیعه پرداخته و بر اساس اتهام تشیع، روایت بسیارى از این راویان را رد و تضعیف کرده است. حتى وى روایاتى را که احمد بن حنبل در مسند خود از راویان شیعه نقل کرده ردّ کرده است.
تلخیص و تکمیل کتاب الانساب:
به هر حال این کتاب داراى اهمیت ویژه اى است به طورى که توسط علماى بزرگى مثل عزالدین ابن اثیر جزرى و جلال الدین سیوطى تلخیص و تکمیل شده است. کتاب هاى مهمى در این زمینه تدوین شده است از جمله:
1- اللباب فى تهذیب الانساب، که توسط عزالدین ابوالحسن على بن محمد بن اثیر جزرى نوشته شده است.این کتاب خلاصه الانساب است.
2- لب اللباب، که خلاصه همان اللباب ابن اثیر بوده و توسط جلال الدین سیوطى تدوین شده است.
3- الاکتساب، تلخیص و تحریرى است از کتاب الانساب که توسط قاضى قطب الدین محمد بن محمد خیضرى شافعى (م 894 ق) تدوین شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.