پاسخ اجمالی:
کتاب «میزان الاعتدال فى نقد الرجال» از کتاب هاى مهم اهل سنت در زمینه شناخت صحابه و طبقات راویان حدیث به ویژه راویان ضعیف به شمار مى رود و توسط شمس الدین ابوعبدالله محمد بن احمد بن عثمان ذهبى (673-748 ق) تالیف شده است. ذهبى سلفى مذهب بوده و دوست نزدیک و پیرو متعصب ابن تیمیه به شمار مى رود، از این جهت مخالف و دشمن سرسخت شیعیان و عقاید شیع امامیه است. و تعابیر بسیار تند و شدید اللحنى براى تضعیف آنها به کار برده است. این کتاب از منابع بسیار مهم اهل سنت در جرح و تضعیف راویان و علماى شیعه به شمار مى رود و براى علماى شیعه نیز داراى اهمیت فراوان است. زیرا صدق گفتار بسیارى از راویان و علماى تراز اول تاریخ تشیع را تایید و اثبات کرده است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «میزان الاعتدال فى نقد الرجال» از کتاب هاى مهم اهل سنت در زمینه شناخت صحابه و طبقات راویان حدیث به ویژه راویان ضعیف به شمار مى رود و توسط شمس الدین ابوعبدالله محمد بن احمد بن عثمان ذهبى (673-748 ق) تالیف شده است. و همان کتابى است که ابن حجر عسقلانى «لسان المیزان» را در تنقیح و تکمیل آن نوشته است. بنا به گفته خود ذهبى در مقدمه کتاب، محتواى آن مربوط به کذابین (دروغگویان) و وضّاعین (جاعلان حدیث) مى باشد.
ذهبی و دشمنی با شیعیان:
ذهبى سلفى مذهب بوده و دوست نزدیک و پیرو متعصب ابن تیمیه به شمار مى رود، از این جهت مخالف و دشمن سرسخت شیعیان و عقاید شیع امامیه است و بر این اساس، همه راویان و دانشمندان شیعى را در این کتاب و سایر کتاب هایش مثل تاریخ الاسلام، سیر اعلام النبلاء و تذکره الحفاظ، مورد طعن و انکار قرار داده و تعابیر بسیار تند و شدید اللحنى براى تضعیف آنها به کار برده است. تعابیرى مثل رافضىٌّ، کذّابٌ، رافضىٌّ دجّالٌ، رافضىٌّ خبیثٌ، لیس بثقه، متهمٌ فى دینه و. . . .
اهمیت کتاب میزان الاعتدال:
این کتاب از منابع بسیار مهم اهل سنت در جرح و تضعیف راویان و علماى شیعه به شمار مى رود و براى علماى شیعه نیز داراى اهمیت فراوان است. زیرا صدق گفتار بسیارى از راویان و علماى تراز اول تاریخ تشیع را تایید و اثبات کرده است.
شیوه تدوین کتاب میزان الاعتدال:
ترتیب مطالب کتاب بر خلاف سایر کتاب هاى ذهبى بر اساس طبقات نبوده و به صورت معجم یا حروف الفبایى تنظیم شده است. به طورى که از «ابان بن اسحاق و ابان بن تغلب» شروع کرده و با «والده ام حکیم» به پایان رسانده است.
ذهبى در این کتاب به شرح و تفصیل احوال راویان نپرداخته و فقط به ذکر نام و احوال مربوط به راوى یعنى ضعف، جعل، بدعت، مجهول بودن و غیر آن اکتفا کرده است. این کتاب نیز در ردیف کتاب تاریخ الاسلام نوشته شده و غالب مطالبش بر اساس مطالب آن است.
این کتاب در چهار مجلد در مصر و لبنان به چاپ رسیده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.