پاسخ اجمالی:
بر اساس روایات، «مرتدّ» به دو قسم فطری و ملی تقسیم می شود. مانند این روایت که علی بن جعفر از برادرش امام کاظم(ع) درباره حکم مسلمانی که مسیحی شده سؤال کرد، که حضرت فرمودند: «کشته می شود و او را توبه نمی دهند». سپس درباره شخصی مسیحی سوال کرد که اسلام آورده، اما از اسلام برگشته است؟ حضرت فرمودند: «توبه داده می شود، اگر برگشت[او را رها کنید] و در غیر این صورت باید کشته شود». همچنین شهید ثانی می گوید: «مرتدّ بر دو قسم است: فطری و ملّی، مرتدّ فطری کسی است که بر اسلام متولد شده و از آن خارج شده است».
پاسخ تفصیلی:
در روایات، مطابق تقسیمی که برای «مرتدّ» آورده به دو قسم از آن اشاره کرده است: یکی فطری و دیگری ملّی.
علی بن جعفر از برادرش امام کاظم(علیه السلام) سؤال کرد از مسلمانی که مسیحی شده حکمش چیست؟ حضرت(علیه السلام) فرمود: «یُقْتَلُ وَ لَا یُسْتَتَاب»؛ (کشته می شود و او را توبه نمی دهند). باز سؤال کرد: درباره شخصی مسیحی که اسلام آورده و سپس از آن برگشته است؟ حضرت(علیه السلام) فرمود: «یُسْتَتَابُ فَإِنْ رَجَعَ وَ إِلَّا قُتِل»(1)؛ (توبه داده می شود، اگر برگشت [او را رها کنید] و در غیر این صورت باید کشته شود).
از این روایت نیز استفاده می شود که حکم مرتدّ فطری که از ابتدا مسلمان بوده و در خانواده اسلامی بزرگ شده، شدیدتر است.
شهید ثانی می گوید: «مشهور بین اصحاب آن است که مرتدّ بر دو قسم است: فطری و ملّی، مرتدّ فطری کسی است که بر اسلام متولد شده و از آن خارج شده است، به این که نطفه او در حال اسلام یکی از پدر و مادرش منعقد شده باشد».(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.