پاسخ اجمالی:
ابوالعباس احمد بن عبدالله بن محمد بن ابى بکر بن محمد محب الدین طبرى شافعى (615 ـ 694 ق) یکى از فقها و محدثان بر جسته اهل سنت به شمار مى رود. او در مکه متولد شد و در همان شهر وفات یافت. وى براى ارتقاى دانش دینى و مذهبى خود به ویژه در زمینه فقه و حدیث به مناطق مختلفى مثل یمن مسافرت کرد و از حضور اساتید بر جسته زمانش بهره برد.
پاسخ تفصیلی:
ابوالعباس احمد بن عبدالله بن محمد بن ابى بکر بن محمد محب الدین طبرى شافعى (615 ـ 694 ق) یکى از فقها و محدثان بر جسته اهل سنت به شمار مى رود. او در مکه متولد شد و در همان شهر وفات یافت. وى براى ارتقاى دانش دینى و مذهبى خود به ویژه در زمینه فقه و حدیث به مناطق مختلفى مثل یمن مسافرت کرد.
اساتید محب الدین طبرى:
وی از حضور اساتید بر جسته زمانش بهره برد که مهمترین آنها عبارتند از: ابوالحسن على بن حسین ابى المقیّر، ابوالحسن على بن هبه الله ابن؛ شعیب بن یحیى ابن الزعفرانى؛ ابوعبد الله محمد بن عبدالله سُلّمى مُرسى؛ پدرش عبدالله بن محمد؛ مجدالدین على بن وهب قشیرى؛ ابو القاسم فتوح ابن بنین مکى، بشیر تبریزى.
شاگردان محب الدین طبرى:
دمیاطى، ابوالحسن ابن عطار؛ ابوعبدالله ابن خباز، ابو محمد برزالى؛ پسرش جمال الدین محمد و نوه اش مجدالدین ابن محمد، داود بن یوسف صاحب الیمن، عفیف الدین یافعى.
جایگاه علمی و اجتماعی محب الدین طبرى:
اعتبار طبرى در مکه چنان زیاد بود که او را شیخ شافعیه و محدث حجاز لقب داده بودند و او را به عنوان مردى زاهد و فقیهى وارسته مى شناختند؛ از این رو مطالب و کتابهای او مورد اعتماد و اطمینان اهل سنتقرار گرفته است. وى على رغم اینکه از فقها و محدثان تراز اول اهل سنت بود، اما تعصب و عنادى نسبت به اهل بیت پیامبر (علیهم السلام) نداشت و وقایع و حقایق مربوط به آنها را بدون تردید در کتاب هایش مى نوشت. او حتى کتابى درباره فضایل اهل بیت پیامبر (علیهم السلام) نوشته است. و به دلیل جایگاه و اعتبار والاى او نزد علماى اهل سنت، علماى شیعه در مناظرات و احتجاجات خود براى اثبات حقانیت عقاید شیعه به مطالب وى استناد کرده اند. او همچنین در فقه شافعى چنان زبردست بود که بسیارى از علماى اهل سنت حتى فقهاى غیر شافعى او را مجتهد دانسته و فتواهاى او را در مسائل مختلف فقهى نقل و تایید مى کنند. طبرى علاوه بر فقه و حدیث، به علوم دیگرى مثل تفسیر، تاریخ، و طب نیز تسلط و بصیرت داشت.
کتاب های محب الدین طبرى:
وى کتاب هاى زیادى تالیف و تصنیف کرده است که مهمترین آنها عبارتند از:
1 ـ احکام الاحکام الکبرى فى الحدیث، که در آن حدود هزار و پانصد حدیث اعم از صحیح و غیر صحیح را گرد آورده است.
2 ـ دو کتاب با همین عنوان با نام الوسطى و الصغرى نیز تدوین کرده است.
3 ـ تقریب المرام فى غریب القاسم بن سلام که در آن، کتاب «غریب الحدیث ابوعبیده» را تبویب و تنظیم کرده است.
4 ـ شرح التنبیه ابواسحاق شیرازى که بیش از ده مجلد است.
5 ـ ذخائر العقبى فى مناقب ذوى القربى که در باره فضائل اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) مى باشد.
6 ـ الریاض النضره فى مناقب العشره المبشره.
7 ـ السمط الثمین فى مناقب امّهات المومنین.
8 ـ خیر القرى فى زیاره امّ القرى.
9 ـ مختصر «عوارف المعارف شهاب الدین سهروردى».
10 ـ خلاصه السیر فى بیان بعض احوال سید البشر.
11 ـ شرح المهذّب ابواسحاق شیرازى.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.