پاسخ اجمالی:
موفقيت انسان در صورتی است که بتواند همکاری دیگران را جلب کند؛ ولی «تکبّر» موجب اتلاف و از بین رفتن نتیجه تلاش افراد مي شود و چون تکبر انسان را به انزوا می کشاند، باعث می شود تلاش افراد منزوی تنها جنبه فردی داشته باشد که در این صورت یا شکست خورده و یا موفقیت ناچیزی به دست می آورند و لذا همیشه موفقیت افراد متکبر در صحنه زندگی کمرنگ است.
پاسخ تفصیلی:
انسان در صورتى در زندگى موفّق خواهد بود كه بتواند همكارى ديگران را جلب كند، افراد منزوى - كه تلاشهاى آنها تنها جنبه فردى دارد - يا شكست مى خورند و يا موفّقيّت ناچيزى نصيبشان مى شود و از آنجا كه تكبّر، انسان را به انزوا مى كشاند طبعاً موفّقيّت او را در صحنه زندگى ناچيز مى كند. در حديثى از امام اميرمؤمنان علي(عليه السلام) مى خوانيم: «بِكَثْرَةِ التَّكَبُّرِ يَكُونُ التَّلَفُ»(1)؛ (فزونى، تكبّر مايه اتلاف [اسباب موفّقيّت] است). اين سخن را به گونه ديگرى نيز مى توان تفسير كرد و آن اينكه بسيارى از جنگها و خونريزیها و ويرانیها از تكبّر و استكبار سرچشمه مى گيرد، گروهى خودخواه، زمام امور كشورهاى جهان را به دست مى گيرند و هر يك مى خواهد بر ديگران برتری جويى كند و همين امر سبب درگيرى ميان آنان مى گردد، خونهاى بى گناهان در اين راه ريخته مى شود و خانه ها ويران مى گردد. گاه تكبّر به صورت گروهى ظاهر مى شود و نژاد خود را برتر از نژادهاى ديگر مى پندارد و همين برترى جويى نژادى يكى از اسباب مهمّ جنگها در طول تاريخ بوده است. برترى جويى نژادِ ژرمن، يكى از علل عمده بروز جنگهاى جهانى بود كه ميليونها كشته و مجروح و ميلياردها ميليارد زيان و ضرر به جاى گذاشت.
كوتاه سخن اينكه: اگر ضايعاتِ تكبّر را در روح و جسم انسان و در زندگى فردى و اجتماعى او مورد بررسى قرار دهيم خواهيم ديد كه هيچ صفتى از صفات ذَمّيه، تا اين حدّ ويرانگر نبوده و پيامدهاى شوم نداشته است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.