پاسخ اجمالی:
یکی از اسباب تكبّر «علم» است و چه زود علم سبب غرور گروهى از علما و دانشمندان مى گردد. بعضى از افراد آنچنان كم ظرفيّت اند كه وقتى چند بابى از علم را مى خوانند خود را بزرگ و ديگران را كوچك مى شمرند و با نظر تحقير به ديگران مى نگرند و از همه انتظار احترام و خدمت و تواضع دارند؛ در حالى كه عالمان واقعى هر قدر بر علمشان افزوده مى شود، خود را نادانتر مى بينند.
پاسخ تفصیلی:
یکی از اسباب تكبّر «علم» است و چه زود علم سبب غرور گروهى از علما و دانشمندان مى گردد، همان گونه كه در حديث نبوى آمده است: «آفَةُ الْعِلْمِ الْخُيَلَاءُ»(1)؛ (آفت بزرگ علم، تكبّر است).
بعضى از افراد آنچنان كم ظرفيّت اند كه وقتى چند بابى از علم را مى خوانند خود را بزرگ و ديگران را كوچك مى شمرند؛ بلكه با نظر تحقير به ديگران مى نگرند و از همه انتظار احترام و خدمت و تواضع و كرنش دارند؛ در حالى كه عالمان واقعى هر قدر بر علمشان افزوده مى شود، خود را نادانتر مى بينند، چرا كه خود را در برابر اقيانوس عظيمى مشاهده مى كنند كه تنها قطراتى از آن را در اختيار دارند. آنها به خاطر همان مقدار علمى كه به دست آورده اند مسؤوليّت خود را سنگين تر مى بينند و خوف آنها بيشتر مى شود كه گفته اند: «مَنِ اِزْدَادَ عِلْماً اِزْدَادَ خَوْفاً»؛ (هر كس بر علمش افزوده شود، بر خوف او افزوده مى شود).(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.