پاسخ اجمالی:
در بحث «تکبّر» مفاهیم متعددی وجود دارد همچون خودبرتربینی، خودمحوری، خودخواهی، برتری جویی و فخرفروشي كه گرچه تفاوت های ظریفی با هم دارند؛ ولی ریشه همه آنها به تکبّر باز می گردد و از شاخه های آن محسوب می شوند.
پاسخ تفصیلی:
در بحث «تکبّر» مفاهيم متعدّدى وجود دارد كه گاه تصوّر مى شود همه با هم مترادف و يكسانند در حالى كه تفاوتهاى ظريفى با هم دارند هر چند ريشه همه آنها به «تكبّر» باز مى گردد؛ ولى از زاويه هاى مختلف به آن نگاه مى شود.
«خودبرتربينى»، «خودمحورى»، «خودخواهى»، «برترى جويى» و «فخرفروشى»، همه از مفاهيمى هستند كه ريشه آنها «تكبّر» است، هر چند از زواياى مختلف ديده مى شود.
كسى كه صرفاً خود را بالاتر از ديگران مى بيند، «خودبرتربين» است. كسى كه به خاطر اين خودبرتربينى سعى دارد در همه جا و در همه كارهاى اجتماعى همه چيز را قبضه كند، «خودمحور» است. كسى كه سعى دارد در مسائل اجتماعى مخصوصاً به هنگام بروز مشكلات، تنها به منافع خود بينديشد و براى منافع ديگران ارزشى قائل نباشد، «خودخواه» است. كسى كه سعى مى كند سلطه خود را بر ديگران مستحكم كند و آنها را زير سيطره خود قرار بدهد، گرفتار «برترى جويى» است. بالأخره كسى كه سعى دارد مال و ثروت يا قدرت و مقام خود را به رخ ديگران بكشد «فخرفروش» است.
بنابراين همه اين صفات ريشه مشتركى دارند و آن «تكبّر» است هر چند در چهره هاى مختلف ظاهر مى گردد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.