پاسخ اجمالی:
از دیدگاه بزرگان علم اخلاق، «تکبّر» حالتی است باطنی که موجب می شود انسان خود را برتر از دیگری ببیند و از این برتری احساس آرامش کند. «تکبّر» از سه عنصر تشکیل می شود: نخست این که برای خود مقامی قائل شود، سپس برای دیگری نیز مقامی قائل شود و در مرحله سوم مقام خود را برتر از آن ها ببیند و احساس آرامش حاصل از این برتری داشته باشد. تكبّر با عُجب تفاوت دارد، در عُجب هيچ گونه مقايسه اى با ديگرى نمى شود؛ ولى در تكبّر، حتماً خود را با ديگرى مقايسه مى كند و برتر از او مى بيند.
پاسخ تفصیلی:
بزرگان اخلاق گفته اند: اساس تكبّر اين است كه انسان از اين كه خود را برتر از ديگرى ببيند احساس آرامش كند، بنابراين تكبّر از سه عنصر تشكيل مى شود: نخست اينكه براى خود مقامى قائل شود، ديگر اين كه براى ديگرى نيز مقامى قائل شود و در مرحله سوم مقام خود را برتر از آنها ببيند و احساس خوشحالى و آرامش كند.
از همين رو گفته اند تكبّر (خودبرتربينى) با عُجب (خودبزرگ بينى) تفاوت دارد، در عُجب هيچ گونه مقايسه اى با ديگرى نمى شود؛ بلكه انسان به خاطر علم يا ثروت يا قدرت و يا حتّى عبادت، خود را بزرگ مى بيند، هر چند فرضاً كسى جز او در جهان نباشد؛ ولى در تكبّر حتماً خود را با ديگرى مقايسه مى كند و برتر از او مى بيند.(1)
واژه «كبر و تكبّر» گاه به آن حالت نفسانى كه در بالا اشاره شد گفته مى شود و گاه به عمل يا حركتى كه ناشى از آن است، مثلاً چنان مى نشيند يا راه مى رود و سخن مى گويد كه نشان مى دهد خود را برتر از همه اطرافيانش مى بيند، اين اعمال و حركات را نيز تكبّر مى نامند كه ريشه اصليش همان حالت باطنى و درونى است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.