پاسخ اجمالی:
يكى از نشانه هاى عظمت اسلام، قوانين و احكام آن است كه مى توان از آن به اعجاز حكمى و قانونى تعبير كرد. زيرا اين آيين الهى 1400 سال قبل قوانين و احكامى براى بشر به ارمغان آورده كه امروز ارزش آن روشن شده است. مثلا در مورد شراب فرمود: «بلاى بزرگى براى جامعه بشرى است» در حالی که امروزه ثابت شده كه شراب چه مفاسد و آسیب هایی برای سلامت جسم و جامعه و معنويّات انسان دارد.
پاسخ تفصیلی:
يكى از نشانه هاى عظمت اسلام قوانين و احكام آن است كه مى توان از آن به اعجاز حكمى و قانونى تعبير كرد. زيرا اين آيين الهى 1400 سال قبل قوانين و احكامى براى بشر به ارمغان آورده كه امروز ارزش آن روشن شده است. مثلاً حضرت رسول اکرم(صلى الله عليه وآله) در مورد ملاك برترى انسان در ابتداى بعثت فرمود: «لا فَضْلَ لِعرَبِىٍّ عَلى عَجَمِىّ وَ لا لِعَجَمىّ عَلى عَرَبِىّ، وَ لا لاِحْمَرَ عَلى اَسْوَدَ وَ لا لاِسْوَدَ عَلى اَحْمَرَ اِلاّ بِالتَّقوى»(1)؛ (هيچ تفاوتى بين عرب و عجم و سياه و سفيد و سرخ وجود ندارد مگر به تقوا).
اين همان چيزى است كه بشر امروزه به عنوان جامعه جهانى و تساوى همه قوميّت ها به دنبال آن است، و نتوانسته به آن عمل كند. در آمريكا هنوز مشكل سیاه پوستان حل نشده، زيرا هنوز سفيدپوستان آمريكا حاضر نيستند براى سياه پوستان تمام حقوق شهروندى را بپذيرند. در حالى كه اسلام اين مشكل را 1400 سال قبل حل كرده، و با صداى بلند گفته است: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِّنْ ذَكَر وَ أُنثَى وَ جَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَ قَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ»(2)؛ (اى مردم! ما شما را از يك مرد و زن آفريديم و شما را تيره ها و قبيله ها قرار داديم تا يكديگر را بشناسيد؛ [پس بدانید که اينها ملاك برترى نيست؛ بلکه] گرامى ترين شما نزد خداوند باتقواترين شماست، به يقين خداوند دانا و آگاه است).
احكام ديگر نيز همين گونه است. مثلاً در مورد شراب و قمار فرمود: «اين دو، بلاى بزرگى براى جامعه بشرى است». در زمان نزول قرآن و عصر رسول اكرم(صلى الله عليه وآله) معناى اين جمله بخوبى قابل درك نبود، چون شرب خمر معمول و متداول بود، تا جايى كه برخى از مردم عصر جاهليّت آن را به عنوان مهريه زنانشان قرار مى دادند! امّا امروزه ثابت شده كه شراب بلاى سلامت، جامعه بشرى، و معنويّات انسان است. آری دانشمندان و پزشكان عصر ما اعتراف مى كنند كه شراب باعث انواع بيماريهاست، كه از جمله مى توان به بيماريهاى قلب، عروق و ناراحتى هاى اعصاب اشاره كرد. يكى از عوامل سكته هاى قلبى و مغزى و سرطان، شرب خمر است. مشروبات الكلى براى انسان آن قدر آثار منفى دارد كه گاه نسل آينده وى را نيز تهديد مى كند، به گونه اى كه اگر زن حامله اى شرابخوار باشد جنين او هم در معرض ابتلا به بيماريهاى فوق خواهد بود.
شراب در سلامت جامعه نیز اثرگذار است؛ به آمار زير كه در يكى از نشريات معتبر منعكس شده، توجّه كنيد:
60% قتلهاى عمد، 20% نزاعهاى خونين منتهى به ضرب و جرح، 30% جرائم ضدّ اخلاقى (از جمله زناى با محارم) و 20% سرقتها، نتيجه استفاده از مشروبات الكلى است.(3) حال اين قتل ها، نزاع ها، سرقت ها، تجاوزات ناموسى و مانند آن، چه پيامدهايى از جمله شكايت، دادگاه، زندان، مجازات و مانند آن دارد، بحث مفصّلى مى طلبد، كه جاى آن اينجا نيست که البته صدر آيه شريفه 91 سوره مائده به همين قسمت از مضرّات شراب اشاره دارد.
مشروبات الكلى علاوه بر ضررهاى فراوانى كه براى جسم انسان و جامعه دارد، بلاى بزرگى براى معنويّت بشر نيز هست. همان گونه كه در آيه 91 سوره مائده آمده، ابتلاى به اين امّ الخبائث، انسان را از خداوند دور، و از نماز واقعى و حقيقى بركنار مى كند.
با توجّه به تمام اين مضرّات، اسلام هزار و چهارصد سال قبل نسبت به آن هشدار داده، و امروزه ثابت و روشن شده، که چرا خداوند آن را تحريم كرده است.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.