پاسخ اجمالی:
خداوند در قرآن ترک «انفاق» را موجب هلاکت دانسته و می فرماید: «در راه خدا انفاق كنيد؛ و خود را به دست خود، به هلاكت نيفكنيد». در واقع مفسرین هلاکت را ثمره ترک انفاق می دانند. زیرا ترک انفاق سبب ایجاد فاصله طبقاتى در بین ثروتمندان و نيازمندان مى شود، و اين فاصله به تدریج به ناهنجاري ها و شورشهاى اجتماعى مى انجامد و در این شورشها عده اى از ثروتمندان جان خود را از دست مى دهند. بنابراين ترك انفاق توسّط ثروتمندان ممكن است منتهى به هلاكت آنها شود، و لذا براى رهايى از هلاكت لازم است انفاق كنند.
پاسخ تفصیلی:
بر اساس آیات قرآن، انفاق انسان را از هلاكت نجات می دهد؛ از این رو خداوند متعال در آيه 195 سوره بقره مى فرمايد: «وَ أَنفِقُوا فِى سَبِيلِ اللهِ وَ لاَ تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَ أَحْسِنُوا إِنَّ اللهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ»؛ (و در راه خدا انفاق كنيد؛ و [با ترك انفاق] خود را به دست خود، به هلاكت نيفكنيد، و نيكى كنيد كه خداوند، نيكوكاران را دوست مى دارد).
بعضى خيال مى كنند اين دو دستور (انفاق كردن و خود را به هلاكت نينداختن) دو دستور جداگانه است و ارتباطى با يكديگر ندارد؛ ولى بزرگان از مفسّران گفته اند كه اين دو با هم ارتباط دارد؛ زيرا تهلكه، ثمره ترك انفاق است.
توضيح اين كه: هنگامى كه سنّت انفاق و كمك به نيازمندان در جامعه كمرنگ و يا ترك شود، فاصله طبقاتى زياد مى گردد، يعنى روز به روز بر ثروت ثروتمندان و فقر نيازمندان افزوده مى شود، و اين فاصله به جايى مى رسد كه نتيجه آن ناهنجاريها و شورشهاى اجتماعى مى شود، و در این شورشها عدّه اى از ثروتمندان جان خود را از دست مى دهند. بنابراين ترك انفاق توسّط ثروتمندان ممكن است منتهى به هلاكت آنها شود، و لذا براى رهايى از هلاكت لازم است انفاق كنند.
اگر كمونيستها توانستند بخشى از دنيا را به تصرّف خود درآورند با سوء استفاده از همين فاصله طبقاتى بود، آنها در پناه شورشها و درگيريهاى كارگران و كشاورزان و افراد ضعيف و فقير جامعه با ثروتمندان و پولداران، و با سردادن شعارهاى فريبنده توخالى، بر بخشى از دنيا حاكم شدند.
اسلام هر چند اين روش غلط را نمى پسندد، و خود راه هاى معقول و منطقى از جمله انفاقهاى واجب و مستحب را سفارش مى كند، ولى هر كار غلطى نتيجه غلط و ناگوارى هم به دنبال دارد.
حضرت على(عليه السلام) در يكى از سخنان زيباى خويش در مسأله مورد بحث مى فرمايد: «حصِّنُوا امْوَالَكُمْ بِالزَّكاةِ»(1)؛ (اموال و دارايى خويش را با پرداختن زكات [و صدقات و ديگر وجوه شرعيّه] بيمه كنيد).
راستى چرا افغانستان 80% ترياك دنيا را تأمين مى كند؟ چرا از زمان حضور نامشروع آمريكاييها در افغانستان كشت ترياك 30% رشد داشته است؟ بى شك يكى از عوامل مهمّ اين انحراف عظيم اقتصادى، كه مفاسد فراوانى در پى دارد، فقر و نياز مردم افغانستان است. كشورى كه ساليان درازى مورد تاخت و تاز ابرقدرتهاى شرق و غرب بوده، و بر اثر ظلم ظالمان دنيا و كشمكشهاى داخلى تبديل به ويرانه اى شده، و مردم آن به خاك سياه نشسته اند، به ناچار به سمت توليد مواد مخدّر مى روند. موادّ مخدرى كه آمريكا و آسيا و اروپا را آلوده كرده، و جوانانش را بى اراده و سست مى سازد.
نتيجه اين كه ترك انفاق ممكن است سبب هلاكت انسان گردد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.