پاسخ اجمالی:
اجاره طولانی مدت موقوفات به دو دليل باطل است؛ 1. چنين موقوفاتى بر اثر اجارههاى طولانى تدريجاً به تملّك اشخاص در مىآيد و وقف بودن آن به فراموشى سپرده می شود؛ همانگونه که موارد بسیاری از آن تاکنون پیش آمده است. 2. مال الاجاره در چنين اجاره هاى طولانى يا مبهم است كه اصل اجاره باطل است، و يا معيّن و مشخّص است كه با توجّه به تورّم و نوسان قيمتها، اجاره امروز براى چند سال آينده ابداً به مصلحت وقف نيست.
پاسخ تفصیلی:
به نظر می آید که اجاره هاى طولانى موقوفات، مثل اجاره 99 ساله، باطل است؛ زيرا چنين اجاره هايى دو اشكال مهم دارد و مخالف مصالح وقف است:
نخست اين كه چنين موقوفاتى بر اثر اجاره هاى طولانى تدريجاً به تملّك اشخاص در مى آيد (همان گونه كه در گذشته در بسيارى از موارد چنين اتّفاقى رخ داده) و وقف بودن آن به فراموشى سپرده شده است، و اكنون مىبينيم بسيارى از املاك، که ظاهراً متعلق به مردم است، همين وضعيّت را دارد، و در واقع موقوفه بوده است. حتی مىگويند: يكى از بزرگان قصد داشت قطعه زمينى در اصفهان بخرد و وقف كند. زمين غير وقفى در آن شهر پيدا نكرد! ولى حالا چطور؟!
ديگر اين كه، مال الاجاره در چنين اجاره هاى طولانى يا مبهم است، يا مقدار معيّن. اگر مبهم باشد كه اصل اجاره باطل است، و اگر معيّن و مشخّص باشد با توجّه به تورّم و نوسان قيمتها، اجاره امروز براى چند سال آينده ابداً به مصلحت وقف نيست. بنابراين، براى اين كه از موقوفات سوء استفاده نشود، بايد اجاره ها كوتاه مدّت باشد؛ مثلاً هر سه سال يك بار تجديد شود.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.