پاسخ اجمالی:
حكومت اسلامى بايستي با تشكيل كتابخانه هاي عمومي و خصوصي راه را براي مطالعه و پيشرفت علمي عموم مردم هموار كند. وسايل ارتباط جمعى نبايد تنها در اختيار مسائل خبرى و سياسى و سرگرمى باشد؛ بلكه بايد بخش عظيمى از آن به نشر علوم بپردازد. هم چنين بايد براى خلق آثار بديع علمى، امتيازات ويژه اي قائل شد و با گرامي داشتن مقام عالمان و محقّقان، همه قشرها را به علم و دانش تشويق نمود. كار ديگر، توسعه مدارس و دانشگاه ها و تعمیق برنامه هاى آن و بهره گيرى از ابتكارات دانشمندان اسلامى و محققّان بيگانه است.
پاسخ تفصیلی:
حكومت اسلامي در راستاي ترويج «علم و تعليم و تعلم» با الهام از دستورات اسلامي موظّف است اصول زير را به كار گيرد:
1. خواندن و نوشتن بايد در سطح جامعه اسلامى آن چنان گسترده شود كه يك فرد بى سواد وجود نداشته باشد، و همه از نعمت خواندن و نوشتن برخوردار گردند؛ و هر گونه كوتاهى در اين زمينه براى حكومت اسلامى مسئوليّت آفرين است.
2. تشكيل كتابخانه هاى عمومى و خصوصى براى توده مردم و براى خصوص محقّقان و دانشمندان، كتابخانه هايى كه فراگير علوم مختلف باشد، نيز از وظايف اين حكومت است و هرگونه سرمايه گذارى در اين راه نه تنها مطلوب شارع مقدّس اسلام است، بلكه سبب قدرت و قوّت مسلمين و مبارزه با نابسامانى ها و ناهنجارى ها و مفاسد مختلف فردى و اجتماعى، و نيز سبب پيشرفت جامعه اسلامى خواهد شد.
3. وسايل ارتباط جمعى در حكومت اسلامى نمى تواند تنها در اختيار مسائل خبرى و سياسى و سرگرمى بوده باشد؛ بلكه بايد بخش عظيمى از آن به نشر علوم و دانش ها به صورتى كه مطبوع همه طبایع افتد بپردازند؛ و آخرين اكتشافات علمى در نخستين فرصت به صورت گسترده در جامعه اسلامى نشر يابد، تا از هر گونه عقب ماندگى مسلمين جلوگيرى شود.
4. حكومت اسلامى بايد براى تشويق علما، دانشمندان، نويسندگان و محقّقان از تمام وسايل استفاده كند؛ و آنچه انگيزه تقويت اين كار مى شود، فراهم سازد؛ براى خلق آثار بديع علمى امتيازات و جوايز قابل ملاحظه قائل شود، و مقام عالمان، دانشمندان و محقّقان را آن چنان گرامى دارد؛ كه همه قشرها تشويق به علم و دانش شوند.
5. توسعه مدارس و دانشگاه ها و تعمیق برنامه هاى آن، و بهره گيرى از ابتكارات دانشمندان اسلامى، و حتّى محققّان بيگانه، در اين زمينه بايد در رأس برنامه هاى حكومت اسلامى باشد؛ و آنچه را اسلام در اين زمينه خواسته و در آيات و روايات منعكس شده است را تحقق بخشد.
آگاهى بر صنايع و تكنولوژى از اين امر جدا نيست؛ زيرا مى دانيم مطابق آنچه در فقه اسلامى اثبات شده است فراگيرى تمام امورى كه به نحوى براى حفظ نظام جامعه اسلامى ضرورت دارد واجب عينى است؛ و هيچ مسلمانى نمى تواند از اين امور غافل گردد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.