پاسخ اجمالی:
امام علی(ع) ضمن خطبه ای با اشاره به حوادث آخرالزمان مى فرمايد: «آگاه باشيد! فردا ـ همان فردايى كه حوادثى با خود مى آورد كه شما نمى دانيد ـ كسى بر شما حكومت خواهد كرد كه از غير آن طايفه آتش افروزان جنگ هاى خونين و ظالمانه است، و او عمّال حكومت هاى ظالم پيشين را بر اعمال بدشان كيفر مى دهد. در آن زمان، زمين گنج هاى درونش را بيرون مى ريزد و كليدهايش را تسليم وى مى كند، آن وقت او روش عدالت گسترى را به شما نشان مى دهد، كه چگونه است و آنچه را از كتاب و سنت مرده است زنده مى كند».
پاسخ تفصیلی:
امام علی(علیه السلام) در بخشی از خطبه 138 نهج البلاغه به حوادث سخت آخر الزمان اشاره مى كند كه نخست جنگ هاى خونين و ويرانگر، جوامع بشرى را تحت شديدترين فشارها قرار داده و ظلم و جور همه جا را پر مى كند، سپس نماينده عدل الهى ظاهر مى گردد، و به جنگها و ستيزها پايان داده و زمين را پر از عدل و داد کرده و وسايل رفاه و بهزيستى را فراهم مى سازد.
امام در این رابطه مى فرمايد: (تا جنگ همچون حيوان خطرناك و خشمگينى روى پاهاى خود بايستد در حالى كه دندان هايش آشكار باشد!)؛ «حَتَّى تَقُومَ الْحَرْبُ بِكُمْ عَلَى سَاقٍ، بَادِياً نَوَاجِذُهَا(1)».
سپس به پيروزي هاى آغاز جنگ و تلخي هاى سرانجام آن اشاره كرده، و مى فرمايد: (پستان هايش پر از شير است و نوشيدنش شيرين، اما سرانجامش تلخ و ناگوار مى باشد!)؛ «مْملُوءَةً أَخْلَافُهَا(2)حُلْواً رَضَاعُهَا، عَلْقَماً(3)عَاقِبَتُهَا».
گويى جنگ، شيرهاى شيرين و در عين حال مسمومى در پستان دارد، كه افراد هوسباز را به اميد پيروزى سريع به سوى خود مى كشد؛ ولى عاقبت آنها را زمينگير و متلاشى مى سازد.
سپس به ظهور حكومت الهى اشاره كرده، و مى فرمايد: (آگاه باشيد! فردا ـ همان فردايى كه حوادثى با خود مى آورد كه شما نمى دانيد ـ كسى بر شما حكومت خواهد كرد كه از غير آن طايفه آتش افروزان جنگ هاى خونين و ظالمانه است، و او عمّال حكومت هاى ظالم پيشين را بر اعمال بدشان كيفر مى دهد)؛ «أَلَا وَ فِي غَد ـ وَ سَيَأْتِي غَدٌ بِمَا لَا تَعْرِفُونَ ـ يَأْخُذُ الْوَالِي مِنْ غَيْرِهَا عُمَّالَهَا عَلَى مَسَاوِىءِ أَعْمَالِهَا».
سپس به اوضاع رضايت بخش و پر خير و بركتى كه بعد از قيام او به وجود مى آيد، اشاره كرده، و مى فرمايد: (در آن زمان، زمين گنج هاى درونش را بيرون مى ريزد و كليدهايش را تسليم وى مى كند، آن وقت او روش عدالت گسترى را به شما نشان مى دهد، كه چگونه است و آنچه را از كتاب و سنت مرده است زنده مى كند!)؛ «وَ تُخْرِجُ لَهُ الاَرْضُ أَفَالِيذَ(4)كَبِدِهَا، وَ تُلْقِي إلَيْهِ سِلْماً مَقَالِيدَهَا، فَيُرِيكُمْ كَيْفَ عَدْلُ السِّيرَةِ، وَ يُحْيِي مَيِّتَ الْكِتَابِ وَ السُّنَّةِ».
از سویی در حكومت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) معادن گرانبهاى درون زمين به آسانى كشف مى شود. و از سوى ديگر كليد اين منابع و يا كليد حكومت سرتاسر زمين در اختيار او قرار مى گيرد. هم چنین با برخوردارى از آن منابع غنى و اين حكومت فراگير، آيين عدالت را در سراسر زمين گسترش مى دهد.
از سوى چهارم: تعليمات و ارزش هاى فراموش شده قرآن و سنّت را احيا مى كند، و به اين ترتيب مردم از نظر مادّى و معنوى در مسير تكامل قرار مى گيرند، و آسوده خاطر در اين راه پيش مى روند. در سايه حكومت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) عقلها كامل مى شود و ارزش هاى انسانى زنده مى گردد و انواع مواهب الهى در اختيار انسانها قرار مى گيرد و عوامل ظلم و ستم برچيده مى شود.
شبيه اين تعبيرات در روايات مربوط به قيام مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) به روشنى ديده مى شود، از امام باقر(عليه السلام) نقل شده كه درباره حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) مى فرمايد: «وَ تَظْهَرُ لَهُ الْكُنُوزُ وَ يَبْلُغُ سُلْطَانُهُ الْمَشْرِقَ وَ الْمَغْرِبَ وَ يُظْهِرُ اللهُ دِيَنُهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَ لَو كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ فَلَا يَبْقَى عَلَى وَجْهِ الاَرْضِ خَرابٌ إلَّا عُمِّرَ»(5)؛ (گنج هاى درون زمين براى او آشكار مى شود و حكومت او شرق و غرب جهان را مى گيرد. و آيين او بر همه آيينها پيروز مى شود، هر چند مشركان ناخوش داشته باشند و در آن زمان هيچ ويرانه اى بر صفحه زمين باقى نمى ماند؛ مگر اين كه آباد مى شود).
و در حدیث دیگری مى فرمايد: «يَمْلَاُ اللهُ الاَرْضَ بِهِ عَدلاً وَ قِسطاً كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمَاً وَ جُورَاً فَيَفْتَحُ اللهُ لَهُ شَرْقَ الاَرْضِ وَ غَرْبَها... وَ تُطْوِى لَهُ الاَرْضُ»(6)؛ (زمين را به بركت او پر از عدل و داد مى كند آن گونه كه از ظلم و جور پر شده است و خداوند شرق و غرب زمين را براى او فتح مى كند و زمين براى او پيچيده مى شود با سرعت از نقطه اى به نقطه ديگر نقل مكان مى كند).(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.