پاسخ اجمالی:
در برخى روايات علاوه بر تنبيهِ مجرم، تشويق او براى پيش گيرى از گناه مطرح شده است. و به تعبير صحيح تر، امام(ع) علاوه بر مجازات مجرم، براى از بين بردن زمينه ها و بستر جرم نيز برنامه ريزى نموده است. مانند روایتی از امام صادق(ع) که فرمودند: «شخصى كه مبتلى به استمناء شده بود را خدمت حضرت اميرالمؤمنين(ع) آوردند. آن حضرت مقدارى بر دست او زد تا سرخ شد. سپس از بودجه بيت المال همسرى برايش فراهم كرد».
پاسخ تفصیلی:
در برخى روايات علاوه بر تنبيهِ مجرم، تشويق او براى پيش گيرى از گناه مطرح شده است. و به تعبير صحيح تر، امام(عليه السلام) علاوه بر مجازات مجرم، براى از بين بردن زمينه ها و بستر جرم نيز برنامه ريزى نموده است. به دو نمونه از اين روايات توجّه كنيد:
1ـ امام صادق(عليه السلام) مى فرمايد: «اِنَّ اَميرَالْمُؤْمَنينَ( عَلَيْهِ السَّلَام) اُتِىَ بِرَجُل عَبَثَ بِذَكَرِه فَضَرَبَ يَدَهُ حَتّى احْمَرَّتْ ثُمَّ زَوَّجَهُ مِنْ بَيْتِ الْمالِ»(1)؛ (شخصى كه مبتلى به استمناء شده بود را خدمت حضرت اميرالمؤمنين(عليه السلام) آوردند. آن حضرت مقدارى بر دست او زد تا سرخ شد. سپس از بودجه بيت المال همسرى برايش فراهم كرد).
2ـ امام باقر(عليه السلام) مى فرمايد: «اِنَّ عَلِيَّاً(عَلَيْهِ السَّلَام) اُتِىَ بِرَجُل عَبَثَ بِذَكَرِه حَتّى اَنْزَلَ فَضَرَبَ يَدَهُ حَتّى احْمَرَّتْ. قالَ: وَ لا اَعْلَمُهُ اِلاّ قالَ: وَ زَوَّجَهُ مِنْ بَيْتِ مالِ الْمُسْلِمينَ»(2) اين روايت شبيه روايت اوّل است، بدين جهت از ترجمه آن صرفنظر گرديد.
از روايات فوق استفاده مى شود كه حاكم شرع علاوه بر مبارزه با مفاسد و جرمهاى واقع شده، بايد با ريشه هايش نيز مبارزه نمايد، و برنامه ريزى حساب شده و دقيقى براى از بين بردن بسترهاى فساد داشته باشد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.