پاسخ اجمالی:
فلسفه تعزير منع و جلوگيرى از تكرار جرم است، و اين مقصود گاه با اجراى يك نوع تعزير حاصل مى شود، و گاه لازم است دو نوع تعزير يا بيشتر جارى گردد، تا اثر بازدارندگى داشته باشد. همانطور كه گاه مجرم جرائم متعدّدى مرتكب مى شود و گاه جرم واحدى كه مراتب مختلفى دارد بجا مى آورد، كه در اين موارد هم تعزيرات مختلفى را مى طلبد. در برخى از روايات نيز به تعزيرات تلفيقى اشاره شده است. نتيجه اين كه همان گونه كه انواع تعزير در جرمهاى مختلف متفاوت است، مقدار آن نيز با توجّه به نوع جرم و مقدار آن، در نوسان مى باشد.
پاسخ تفصیلی:
همان گونه كه در مباحث سابق گذشت، فلسفه تعزير منع و جلوگيرى از تكرار جرم است، و اين مقصود گاه با اجراى يك نوع تعزير حاصل مى شود، و گاه لازم است دو نوع تعزير يا بيشتر جارى گردد، تا اثر بازدارندگى داشته باشد. همانطور كه گاه مجرم جرائم متعدّدى مرتكب مى شود و گاه جرم واحدى كه مراتب مختلفى دارد بجا مى آورد، كه در اين موارد هم تعزيرات مختلفى را مى طلبد. در برخى از روايات نيز به تعزيرات تلفيقى اشاره شده است. توجّه فرماييد:
1ـ در روايتى از اميرالمؤمنين(عليه السلام) آمده است كه آن حضرت براى كسى كه گوشواره اى ازگوش دختركى ربوده بود، دو نوع تعزير مشخّص كرد؛ ضربات تازيانه، و زندان.(1)
2ـ در روايت ديگرى از حضرت على(عليه السلام) می خوانیم كه آن حضرت در مورد مجرمی كه بازارى بود فرمود: در بازار چرخانده شود، و سپس حبس گردد، و پس از چند روز آزاد شود.(2)
3ـ پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در مورد سارق ميوه فرمودند: هم مجازات بدنى مى شود، و هم معادل قيمت دو برابر ميوه اى كه برده جريمه مى گردد.(3)
نتيجه اين كه همان گونه كه انواع تعزير در جرمهاى مختلف متفاوت است، مقدار آن نيز با توجّه به نوع جرم و مقدار آن، در نوسان مى باشد.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.