پاسخ اجمالی:
گناهان نیز همچون عبادات داراي باطن و حكمت هستند و اگر انسان اهل راه باشد، هم اكنون جهنم را مي بيند. گناهان هم داراي احكام و آداب و حكمت هايي هستند كه درونش، شعله و آتش است و در مقابل، درون نماز و روزه بهشت است. کما اینکه عده اي از شاگردان معصومين(ع) نيز به اين حكمتها آگاه بودند؛ مانند حارثة بن مالك که به پيامبر(ص) گفت: من جهنم و اهلش و بهشت و اهلش را مي بينم و صداي آنان را مي شنوم.
پاسخ تفصیلی:
گناهان هم داراي حكمت و باطن هستند؛ روزي در مكانی مجاور مکانی که امام سجاد(علیه السلام) نماز مي خواند آتش سوزي اتفاق افتاد، سر و صدا شد و آن را خاموش كردند. پس از نماز به عرض حضرت رساندند كه اينجا آتش گرفته بود و اين همه سر و صدا بود؛ شما متوجه نبوديد؟ فرمود: خير. عرض كردند: چطور؟ فرمود: من آتش ديگري را خاموش مي كردم. آتش آن عالم را خاموش مي كردم.(1) مگر آتش آن عالم را انسان مي بيند؟ بلي، مي بيند. قرآن كريم فرمود: (اگر علم اليقين داشته باشيد آتش قيامت را مي بينيد ...)؛ «کَلاَّ لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقينِ * لَتَرَوُنَّ الْجَحيمَ * ثُمَّ لَتَرَوُنَّها عَيْنَ الْيَقينِ * ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعيمِ».(2) معلوم مي شود باطن گناه آتش و باطن ثواب بهشت است. باطن نماز و روزه بهشت است. فرمود: اگر شما اهل راه باشيد، هم اكنون جهنّم را مي بينيد. آن كس كه مي گويد به چنين و چنان دليل، جهنّمي وجود دارد صرفاً لفاظّي است:
خود هنر دان كه ديدن آتش عيان *** ني گپ دلّ علي النار الدخان
اي دليلت گندتر نزد لبيب *** در حقيقت از دليل آن طبيب(3)
آن كس كه مي گويد بالاخره قيامت و آتش هست چون از دودش معلوم است و از دود مي خواهد پي به آتش ببرد، به لسان اهل معني دارد گپ مي زند، اين هنر نيست؛ هنر آن است كه انسان بر اساس آيه مزبور، باطن گناهان را كه همان جهنّم است ببيند. گناهان هم داراي احكام و آداب و حكمتهايي هستند. درون گناه شعله و آتش است و در مقابل، درون نماز و روزه بهشت است.
عده اي از شاگردان معصومين(عليهم السلام) نيز به اين حكمتها پي برده بودند. حارثة بن مالك به حضرت رسول(صلي الله عليه و آله و سلم) عرض كرد: من جهنم و اهلش و بهشت و اهلش را مي بينم و صداي آنان را مي شنوم(4) پس اين طور نيست كه اسرار عبادت مخصوص ائمه(عليهم السلام) و انبياي الهي باشد؛ گرچه آنها مقاماتي دارند كه فكر ما به آنجا نمي رسد و اهل بيت(عليهم السلام) با هيچ فردي قابل قياس نيستند، چنانكه امير بيان فرمود: «لَا يُقَاسُ بِآلِ مُحَمَّدٍ صَلّي الله عَليه وَ آله مِنْ هَذِهِ الْأُمَّةِ أَحَد».(5)،(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.