پاسخ اجمالی:
شيخ حر عاملى كتابى موسوم به «الاثنى عشريه» در رد صوفيه نوشته و صدها روايت در مذمت آنها نقل كرده است. مثلا پيامبر اكرم(ص) فرمودند: «روز قيامت بر پا نشود تا قومى از امتم به نام صوفيه برخيزند آنها بهره اى از دين من ندارند». در روايتى دیگر از لعن ملائكه بر اين گروه خبر داده است و باز فرمودند: «از ما نيست کسی که در نزد او از صوفيه ذكرى بشود، و به زبان و دل انكار ايشان ننمايد».
پاسخ تفصیلی:
مرحوم شيخ حر عاملى صاحب كتاب «وسايل الشيعه» در باب ابطال تصوّف و نكوهش آن مى گويد: «جميع الشيعه انكروهم (اى الصوفيه) و نقلوا عن ائمتهم احاديث كثيرة فى مذمتهم و صنف علماء الشيعة كتبا كثيرة فى ردهم و كفرهم، منها كتاب الشيخ المفيد فى الرد على اصحاب الحلاج، و ذكر فيه ان الصوفيه فى الاصل فرقتان، حلولية و اتحادية»(1)؛ (تمام شيعيان فرقه صوفيه را انكار نمودند و از امامان خويش احاديث بسيارى در نكوهش آنان نقل كردند و علماى شيعه كتابهاى بسيارى در رد اين فرقه و اثبات كفر آنان تأليفاتى نمودند كه از آن جمله كتاب شيخ مفيد در رد بر اصحاب حلاج است كه در آن آمده است كه صوفيه در اصل دو فرقه مى باشند: حلولية و اتحادية). خود شيخ حر عاملى كتابى موسوم به «الاثنى عشريه» در رد صوفيه نوشته و صدها روايت در مذمت آنها نقل كرده است.
در اينجا براى تكميل بحث چند حديث از كتب معتبر نقل مى كنيم:
1. پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) از پديد آمدن اين گروه خبر داده و فرموده است: «لاتقوم الساعة على امتى حتى يقوم قوم من امتى اسمهم الصوفيه ليسوا منى و انهم يحلفون للذكر و يرفعون اصواتهم بالذكر يظنون انهم على طريقتى بل هم اضل من الكفار هم اهل النار لهم شهيق الحمار!»(2)؛ (روز قيامت بر پا نشود تا آنكه قومى از امت من به نام «صوفيه» برخيزند آنها بهره اى از دين من ندارند، آنها براى ذكر دور هم حلقه مى زنند و صداهاى خود را بلند مى نمايند و گمان مى كنند بر طريقت و راه من هستند، نه بلكه آنان از كافران نيز گمراه ترند و آنان را صدايى مانند صداى حيوان است!).
از اين روايت معلوم مى شود كه صوفى گرى در عصر پيامبر(صلى الله عليه و آله) نبوده و آن حضرت به عنوان خبر از غيب پيشگويى كرده است كه قبل از برپايى قيامت چنين فرقه اى در ميان امت پيامبر(صلى الله عليه و آله) پيدا شوند؛ ديگر اينكه در اين خبر تصريح شده است كه آنان بر طريقت پيامبر(صلى الله عليه و آله) نيستند.
2. پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) در روايتى از لعن ملائكه بر اين گروه خبر داده است آنجا كه در اثناى سفارش هاى خود به ابوذر فرمودند: «يا اباذر يكون فى آخرالزمان قوم يلبسون الصوف فى صيفهم و شتائهم يرون الفضل لهم بذلك على غيرهم اولئك يلعنهم ملائكه السماء و الارض»(3)؛ (اى ابوذر! در آخرالزمان قومى پديد مى آيند كه در تابستان و زمستان لباس پشمينه مى پوشند و اين عمل را براى خود فضيلت و نشانه زهد و پارسايى مى دانند، آنان را فرشتگان آسمان و زمين لعن مى كنند!).
3. به سند صحيح از بزنطى و اسماعيل بن بزيع از حضرت رضا(عليه السلام) روايت كرده اند كه فرمود: «من ذكر عنده الصوفيه و لم ينكرهم بلسانه و قلبه فليس منا و من انكرهم فكانما جاهد الكفار بين يدى رسول اللّه»(4)؛ (هر كس در نزد او از صوفيه ذكرى بشود، و به زبان و دل انكار ايشان ننمايد؛ چنين كسى از ما نيست و هر كس «صوفيه» را انكار كند مانند آن كسى است كه در راه خدا و در حضور رسول خدا(صلى الله عليه و آله) جهاد كرده باشد).
از اين روايت به وضوح معلوم مى شود كسى كه از صوفيه طرفدارى كند، شيعه راستين نيست.(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.