پاسخ اجمالی:
حدیث منزلت را بیش از سی نفر از صحابه روایت کرده اند و در نزد بسیاری از علمای اهل سنت مثل ابن عبدالبرّ، ابن عساکر، حاکم نیشابورى، سیوطی و... از احادیث صحیح، معروف و مشهور و متواتر است.
پاسخ تفصیلی:
بیش از سى نفر از صحابه این حدیث را روایت کرده اند. شاید مجموع راویان مرد و زن از صحابه، تا چهل نفر نیز برسد.
علمای علم حدیث نیز بر تواتر آن شهادت دادند که برخی از آنها عبارتند از:
1. ابن عبدالبرّ در کتاب الاستیعاب درباره حدیث منزلت می نویسد: این حدیث از معتبرترین و صحیح ترین روایات است. وى در ادامه می افزاید: حدیث سعد بن ابى وَقّاص با سندهاى بسیارى نقل شده است. آن گاه ابن عبدالبرّ عدّه اى از اصحابى که این حدیث را روایت کرده اند نام برده و در پایان می گوید: البتّه گروه دیگرى نیز این حدیث را روایت کرده اند که ذکر اسامى آنها به درازا می کشد.(1)
2. مزّى نیز در تهذیب الکمال به این حدیث اشاره کرده و در شرح حال امیر مؤمنان على (علیه السلام) همین گونه اظهار نظر می کند.(2)
3. حافظ ابن عساکر نیز در موارد بسیارى از تاریخ مدینة دمشق، به هنگام شرح حال امیر مؤمنان على(علیه السلام)، طرق و سندهاى این حدیث را از حدود بیست صحابى ذکر می کند.(3)
4. هم چنین حافظ ابن حجر عسقلانى در فتح البارى، پس از آن که عدّه اى از صحابه اى که این حدیث را نقل کرده اند نام می برد، متن روایات گروهى از آنها را نقل می کند و می گوید: ابن عساکر در ضمن شرح حال على(علیه السلام)، تمامى طُرُق حدیث منزلت را ذکر کرده است. (4)
5. حاکم نیشابورى در این زمینه می گوید: حدیث منزلت به حدّ تواتر رسیده است.(5)
6. هم چنان که حافظ جلال الدین سیوطى نیز این حدیث را در کتاب قطف الأزهار المتناثره فى الأخبار المتواتره - که در بیان احادیث متواتر است- نقل می کند.(6)
7. شیخ على متقى هندى نیز در کتاب کنزالعمال فی سنن الأقوال و الأفعال در مواضع متعدّد این روایت را با نقلها و اسناد مختلف نقل کرده است.(7)
8. و ازکسانى که به تواتر این حدیث اعتراف کرده، شاه ولى اللَّه دهلوى محدّث دیار هند است. او این مطلب را در کتاب ازالة الخفاء فى سیرة الخلفاء آورده است.
بنابراین، حدیث منزلت افزون بر این که نزد اندیشمندان شیعه امامیه متواتر است، در نزد اهل سنّت نیز از احادیث صحیح، معروف و مشهور است؛ بلکه نزد آنان نیز از احادیث متواتر به شمار می آید.(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.