پاسخ اجمالی:
از دلایلی که می توان گفت امیرمؤمنان(ع) در تمامى جنگ هایش بر حق بوده و مخالفانش در گم راهى بودند، روایات فراوانى است که از پیامبر(ص) از طریق شیعه و سنی نقل شده، مانند: حدیث پیامبر(ص) در مورد عمّار و شهادت او که فرمود: «عمّار را گروه سرکش خواهند کشت». و روایاتی که به امیرمؤمنان(ع) فرمود: «تقاتل بعدی النّاکثین و القاسطین و المارقین»، «حربک یا علیّ حربی و سلمک یا علیّ سلمی»، «یا علیّ، أنا حرب لمن حاربک و سلم لمن سالمک»، «...ان الحق معک و على لسانک و فى قلبک»، «قاتل الله من یقاتلک…».
پاسخ تفصیلی:
از دلایلی که می توان گفت امیرمؤمنان(علیه السلام) در تمامى جنگ هایش بر حق بوده و مخالفانش در گم راهى بودند، روایات فراوانى است که از پیامبر(صلى الله علیه وآله) از طریق شیعه و سنی نقل شده است؛ که در اینجا به نمونه های از آن روایات مورد قبول فریقین اشاره می کنیم:
فتحُ البارى در شرح صحیح بخاری ـ پس از آوردن حدیث پیامبر(صلى الله علیه وآله) در مورد عمّار ـ می نویسد: «و در این حدیث، نشانه اى از نشانه هاى نبوّت وفضیلتى آشکار براى على(علیه السلام) وعمّار وجود دارد وخطّ بطلانى است بر عقیده ناصبیان که گمان مى کنند على(علیه السلام) در جنگ هایش بر حق نبود».(1)
و نیز در کتاب بدایة ونهایة ـ درباره شهادت عمّار ـ آمده: «این است چگونگى کشته شدن عمّار بن یاسر در کنار امیرمؤمنان على بن ابى طالب(علیه السلام) که شامیان او را کشتند و با کشته شدن او، رازى که پیامبر(صلى الله علیه وآله) از آن خبر داده بود [که عمّار را گروه سرکش خواهند کشت] روشن و آشکار شد و نیز روشن گشت که على(علیه السلام) بر حق بود و معاویه ، سرکش و ستمگر».(2)
همچنین در کتاب مستدرک علی الصحیحین آمده است: پیامبر(صلى الله علیه وآله) به امیرمؤمنان(علیه السلام) فرمود: «تُقاتِلُ بَعدِی النّاکِثینَ وَ القاسِطینَ وَ المارِقینَ»؛(3) (پس از من با ناکثین، قاسطین، ومارقین مى جنگى). این حدیث نیز از هر ایراد سَندى مبرّاست و دلیلى بر بطلان صدور آن نیست و ثبوتش مسلّم است.
ونیز این حدیث پیامبر(صلى الله علیه وآله) که فرمود: «حَربُکَ یا عَلِیُّ حَربی، و سِلمُکَ یا عَلِیُّ سِلمی»؛ (اى على! جنگِ با تو، جنگِ با من و صلحِ با تو، صلح با من است).(4)
و نیز این سخن پیامبر(صلى الله علیه وآله) که فرمود: «یا عَلِیُّ، أنَا حَربٌ لِمَن حارَبَکَ، و سِلمٌ لِمَن سالَمَکَ»؛ (اى على! من با کسى که با تو پیکار کند، در جنگم و با آن که با تو در آشتى باشد، در آشتى ام) .(5)
همچنین در شرف النبی آمده است که پیامبر(صلى الله علیه وآله) به علی(علیه السلام) فرمود: «ان حربک حربى و سلمک سلمى ...و ان الحق معک و على لسانک و فى قلبک»؛ ([ای علی] جنگ تو جنگ من است و صلح تو صلح من است... و حق با تو و بر زبان تو و در دل تو است).(6)
و در کتاب الاصابه آمده است: «فجاء علیّ فاستقبله النّبی (صلّى الله علیه و سلم)، فقال: «قاتل الله من یقاتلک، و عادى من یعادیک».(7)
و نیز این سخن پیامبر(صلى الله علیه وآله) که به على(علیه السلام) فرمود: «قاتَلَ اللهُ مَن قاتَلَکَ، وعادَى اللهُ مَن عاداکَ»؛ (خدا بکُشد آن را که با تو مى جنگد و دشمن باشد با کسى که با تو دشمنى مى کند).(8) این روایت نیز مشهور است و نزد محدّثان و اهل روایت، شناخته شده است.(9)
این احادیث مذکور، نمونه ای از روایاتی است که بر حق بودن امام علی(علیه السلام) را در تمام جنگها اشاره دارد.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.