پاسخ اجمالی:
ابوحسین على بن محمّد بن جعفر بن محمّد بن محمّد بن زید بن على بن حسین بن على بن ابى طالب(ع)، کوفى حِمّانى مشهور به أفوه؛او در زمره پیشتازان فقهاى عترت و مدرّسین آنها، و در بلندترین مکان در میان خطیبان بنى هاشم و شاعران شگفتى آفرین، قرار دارد. از امام هادى(ع) سؤال شد: شاعرترین مردم کیست؟ فرمود: حمّانى است. سیّد حمّانى در نپذیرفتن ستم و سرسختى و صلابت و قوّت قلب و آرامش و صراحت لهجه و جسارت بر دشمنانش شُهره بود و آنها را از خاندان پاکش به ارث برده بود.
پاسخ تفصیلی:
ابوحسین على بن محمّد بن جعفر بن محمّد بن محمّد بن زید بن على بن حسین بن على بن ابى طالب(علیهم السلام)، کوفى حِمّانى مشهور به أفوه می باشد.
حمّان محلّه اى در کوفه است، و منسوب به حمّان قبیله اى از تمیم است. و آن ها فرزندان حمّان بن عبد العزیز بن کعب بن سعد بن زید مناة بن تمیم هستند.
نامبرده در زمره پیشتازان فقهاى عترت و مدرّسین آنها در پایتخت تشیّع در عراق ـ کوفه ـ در قرن هاى نخستین، و در بلندترین مکان در میان خطیبان بنى هاشم و شاعران شگفتى آفرین، قرار دارد. از ابوالحسن امام على بن محمّد هادى(علیهما السلام) سؤال شد: شاعرترین مردم کیست؟ فرمود: حمّانى است.
سیّد ما حمّانى در نپذیرفتن ستم و سرسختى و صلابت و قوّت قلب و آرامش و صراحت لهجه و رُک گویى و جسارت بر دشمنانش شُهره بود، و همه اینها را از گذشتگان پاک و خاندان رفیعش به ارث برده بود.
ولادت و وفات وى:
ما بر تاریخ ولادت نامبرده اطّلاع نیافتیم، تنها از وفات او در سال (301) و وفات پدرش در سال (206) در زمان خلافت معتمد(1) ـ آن گونه که در مروج الذهب(2) آمده است ـ استفاده مى شود که سیّد از کسانى بوده که عمر طولانى داشته و قرن سوم را از اوّل تا آخر درک کرده است.
و سیّد ما فرزندانى بزرگوار، و نوادگانى عالم که امامان بزرگ دین بوده اند، داشته است که در میان آنها کسانى بودند که در رتبه نخست شاعران و ادیبان و خطیبان قرار دارند، و نسب خاندان مشهور «قزوینى» که در علم و فضل و ادب ریشه دار هستند، و در شهرهاى عراق سکونت دارند، به وى ختم مى شود.
چنانکه او پدران بزرگوارى دارد که به قلّه مجد و شرف رسیدند، و از جمله آنها جدِّ اعلاى او زید بن على بن الحسین(علیهما السلام) شهید است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.