پاسخ اجمالی:
از آیات قرآن استفاده می شود که بعضى از معجزات، کار انبیاء و به فرمان خدا است و بعضى دیگر کار خداوند است؛ ولی هر دو سرانجام به اراده الهى باز مى گردد؛ و هیچ گونه منافاتى با اصل توحید ندارد.
پاسخ تفصیلی:
بدون شک پاره اى از معجزات همچون قرآن مجید، کار خدا و کلام خدا است، امّامعجزات دیگرى همچون عصاى موسى(علیه السلام) و ید بیضاء یا معجزات حضرت مسیح(علیه السلام) در زمینه احیاى مردگان و شفاى بیماران مورد بحث است .
از نظر دلیل عقل، هر دو احتمال ممکن است؛ یعنى هیچ مانعى ندارد که معجزه از سوى خدا به دعا و درخواست پیامبر انجام شود؛ و یا خداوند چنین قدرتى را به نفوس پیامبران دهد؛ هیچ کدام از این دو منافات با اصل توحید و استناد معجزات به خداوند ندارد.
ظواهر آیات قرآن نیز مختلف است، در مورد احیاى مردگان به وسیله حضرت مسیح(علیه السلام) مى فرماید: «وَ اُحْىِ الْمَوْتى بِاِذْنِ اللهِ» ؛ (ومردگان را به اذن خدا زنده مى کنم)، در این جا احیاى مردگان را به خود نسبت مى دهد.
در حالى که در مورد ساختن و آفرینش یک پرنده مى گوید: «فَاَنْفُخُ فِیهِ فَیَکُونُ طَیْراً بِاِذْنِ اللهِ»؛ (من از گِل، چیزى به شکل پرنده مى سازم؛ سپس در آن مى دمم و به اذن خدا، پرنده اى مى گردد.)(1)
اولى نشان مى دهد که بعضى از معجزات، کار انبیاء و به فرمان خدا است، و دومى نشان مى دهد که بعضى دیگر کار خداوند است؛ و همان گونه که گفتیم هر دو سرانجام به اراده الهى باز مى گردد؛ و هیچ گونه منافاتى با اصل توحید ندارد.
آیا تأثیر یک داروى شفابخش که آن هم به اذن الله است با اصل توحید مخالف است؟ مسلّماً نه، چه مانعى دارد که اراده شخص پیامبر(صلى الله علیه وآله) به اذن الهى مؤثّر در احیاى مردگان و شفاى بیماران باشد و آنها که اصرار در نفى این معنا دارند از این حقیقت غافلند که تأثیر هر چیز به اذن الله است و این مطلب ، عین توحید است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.