پاسخ اجمالی:
«خواب» به طور اجمال ممکن است با زبان کنایه و یا با صراحت مسائلی را بازگو کند. بعضی از انبیاء الهی نیز علم تعبیر خواب داشتند و خداوند در آیه 6 سوره یوسف، با صراحت مى فرماید: «ما علم تعبیر خواب را به یوسف(ع) یاد دادیم». مسلّماً اگر پیامبران از تعبیر خواب آگاهى نداشته باشند مشکلى در شرایط نبوّت آنها حاصل نمى شود؛ ولى این علم مى تواند در مقاطع مختلفى در پیشرفت کار آنها و موفقیت هر چه بیشتر در برنامه ها، کارساز باشد.
پاسخ تفصیلی:
آنچه از نظر بحث هاى قرآنى مسلّم است، این است که خواب به طور اجمال ممکن است با زبان کنایه، و یا با صراحت مسائلی را بازگو کند، و قرآن مجید به هفت رؤیاى صادقه در سوره هاى مختلف، اشاره کرده است که مى توانید شرح آن را در جلد اول پیام قرآن در بحث منابع معرفت منبع ششم ، کشف و شهود مطالعه فرمایید.(1)
بعضى از این خواب ها با زبان کنایه بوده است - مانند: خواب پادشاه مصر - و بعضى با صراحت مانند :خواب پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) درباره ورود مسلمانان به مسجد الحرام و انجام مراسم زیارت خانه خدا.
علاوه بر این قرآن مجید در آیه 6 سوره یوسف با صراحت مى گوید ما این علم را به یوسف(علیه السلام) یاد دادیم: «وَ کَذلِکَ یَجْتَبِیکَ رَبُّکَ وَ یُعَلِّمُکَ مِنْ تَأْوِیلِ الاَْحادِیثِ»؛ (و این گونه پروردگارت تو را بر مى گزیند؛ و از تعبیر خوابها به تو مى آموزد).
و در آیه 21 همین سوره مى فرماید: «وَ لِنُعَلِّمَهُ مِنْ تَأْوِیْلِ الاَْحادِیثِ»؛ (ما این کار را کردیم، تا او را بزرگ داریم؛ و از علم تعبیر خواب به او بیاموزیم).
سپس نمونه هایى از تعبیر خواب یوسف(علیه السلام) ـ، چه براى زندانیان که خواب هاى خود را براى او بیان کردند، و چه براى ملک مصر،ـ در آیات این سوره منعکس شده است که همگى حکایت از آگاهى کامل او از علم تعبیر مى کند.
مسلّماً اگر پیامبران از تعبیر خواب آگاهى نداشته باشند مشکلى در شرایط نبوّت آنها حاصل نمى شود؛ ولى این علم مى تواند در مقاطع مختلفى در پیشرفت کار آنها، و موفقیت هر چه بیشتر در برنامه ها، کارساز باشد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.