پاسخ اجمالی:
براساس آیات 25 سوره حدید و 15 سوره شورا و همچنین روایاتی مانند داستان معروف عدالت پیامبر(ص) در تقسیم غنایم جنگ حنین، یکى از اهداف اصلی بعثت و ظهور پیامبران الهى اجراى عدالت در جامعه انسانى می باشد.
پاسخ تفصیلی:
به یقین یکى از اهداف بعثت و ظهور پیامبران الهى اجراى عدالت در جامعه انسانى است. این هدف به قدرى مهمّ است که مى توان آن را هدف اصلى یا از اهداف اصلى پیامبران(علیهم السلام) برشمرد.(1) آرى، تمام اولیا و انبیا و کتب آسمانى در مسیر اجراى عدالت گام برداشته اند. خداوند متعال در آیه 25 سوره حدید مى فرماید:
«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَیِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمْ الْکِتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیَعْلَمَ اللهُ مَنْ یَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیْبِ إِنَّ اللهَ قَوِىٌّ عَزِیزٌ»؛ (ما پیامبران خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها کتاب آسمانى و میزان (شناسایى حق از باطل و قوانین عادلانه) نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند و آهن را آفریدیم که در آن نیروى شدید و منافعى براى مردم است، تا مشخص شود چه کسى خدا و پیامبرانش را یارى مى کند بى آن که او را ببینند؛ خداوند توانا و شکست ناپذیر است).
آرى، خداوند پیامبرانش را با سلاح کتاب آسمانى، بیّنات و میزان به سوى مردم فرستاد تا قیام به قسط نموده و مردم را به عدالت دعوت کنند، تا آنها باور کنند که زندگى بدون عدالت زندگى نیست تا با میل و رغبت و بدون اکراه و اجبار در راه عدالت گام بردارند.
و در آیه 15 سوره شورا از زبان پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله)مى خوانیم: «وَأُمِرْتُ لاَعْدِلَ بَیْنَکُمُ»؛ (مأمورم در میان شما عدالت را اجرا کنم).
و در داستان معروف تقسیم غنایم جنگ حنین، که یکى از اصحاب ضعیف الایمان حضرت به عنوان اعتراض به نحوه تقسیم عرض کرد: «لَمْ اَرَکَ عَدَلْتَ»؛ ( به عدالت در بین ما عمل نکردى) حضرت فرمود: «وَیْلَکَ! اِذا لَمْ یَکُنِ الْعَدْلُ عِنْدى فَعِنْدَ مَنْ یَکُونُ»؛ (واى بر تو! اگر من به عدالت رفتار نکنم پس عدالت نزد چه کسى یافت خواهد شد؟).(2) بنابراین بى شک عدالت از اهداف اصلى پیامبران خدا بوده است.
عدالت به معناى قراردادن هر چیز در جاى واقعى و حقیقى خود و ظلم به معناى بر هم زدن نظم حاکم بر اشیا و قوانین و قرار گرفتن امور در خلاف جایگاه اصلى آن است.
مثلا کرات آسمانى هر کدام در جاى خود مرتباً مى چرخند و این نتیجه تعادل نیروى جاذبه و دافعه است و سرعت سیرشان نیز معیّن است. علاوه بر گردش برگرد خود، بر گرد دیگر کرات هم مى چرخند و همراه با کهکشان خود نیز سیر مشخص و معیّنى دارند. این نظم دقیق از مظاهر عدالت در جهان آفرینش است.
بنابراین، عدالت نه تنها مأموریّت اصلى پیامبران است، بلکه قانون حاکم بر جهان هستى است، وگردونه عالم هستى بر محور عدالت دور مى زند، تا آنجا که از پیغمبر گرامى اسلام(صلى الله علیه وآله) نقل شده که فرمود: «بِالْعَدْلِ قامَتِ السَّماواتُ وَالاَرْضُ».(3)؛(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.