پاسخ اجمالی:
برخی سدّ ذوالقرنین را با دیوار معروف چین منطبق می دانند، برخی هم می گویند «سدّ مأرب» در سرزمین «یمن» مى باشد. ولى طبق گواهى دانشمندان در سرزمین «قفقاز» میان دریاى خزر و دریاى سیاه، سلسله کوه هائى است همچون یک دیوار که شمال را از جنوب جدا مى کند، تنها تنگه اى که در میان این کوه هاى دیوار مانند وجود دارد تنگه «داریال» معروف است و در همانجا تاکنون دیوار آهنین باستانى به چشم مى خورد و به همین جهت، بسیارى معتقدند: سدّ ذو القرنین همین سدّ است.
پاسخ تفصیلی:
گر چه بعضى میل دارند، این سدّ را با دیوار معروف چین، که هم اکنون برپاست و صدها کیلومتر ادامه دارد، منطبق بدانند، ولى روشن است دیوار چین نه از آهن و مس ساخته شده و نه در یک تنگه باریک کوهستانى است، بلکه، دیوارى است که از مصالح معمولى بنا گردیده، صدها کیلو متر طول آن است و الآن هم موجود است.
بعضى دیگر اصرار دارند: این همان «سدّ مأرب» در سرزمین «یمن» مى باشد در حالى که سدّ مأرب گر چه در یک تنگه کوهستانى بنا شده ولى براى جلوگیرى از سیلاب و به منظور ذخیره آب بوده و ساختمانش از آهن و مس نیست.
ولى طبق گواهى دانشمندان در سرزمین «قفقاز» میان دریاى خزر و دریاى سیاه، سلسله کوه هائى است همچون یک دیوار که شمال را از جنوب جدا مى کند، تنها تنگه اى که در میان این کوه هاى دیوار مانند وجود دارد تنگه «داریال» معروف است و در همانجا تاکنون دیوار آهنین باستانى به چشم مى خورد و به همین جهت، بسیارى معتقدند: سدّ ذو القرنین همین سدّ است.
جالب این که در آن نزدیکى نهرى است به نام «سائرس» که به معنى «کوروش» است (یونانیان کوروش را سائرس مى نامیدند).
در آثار باستانى ارمنى از این دیوار، به نام «بهاگ گورائى» یاد شده و معنى این کلمه «تنگه کوروش» یا «معبر کوروش» است و این سند، نشان مى دهد بانى این سدّ او بوده است. (1)؛ (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.