پاسخ اجمالی:
طبق روايات«مُعاذُ بن جَبَل» و یا جمعی از يهود، از پيامبر(ص)پرسيدند: هلال ماه براى چيست؟ و چه فايده دارد؟ آيه فوق نازل شد و فوايد مادى و معنوى آن را در نظام زندگى انسان ها بيان نمود.
پاسخ تفصیلی:
در آیه 189 سوره «بقره» می خوانیم: «یَسْئَلُونَکَ عَنِ الأَهِلَّةِ قُلْ هِیَ مَواقیتُ لِلنّاسِ وَ الْحَجِّ وَ لَیْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ ظُهُورِها وَ لکِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقى وَ أْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوابِها وَ اتَّقُوا اللّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»؛ (درباره «هلال هاى ماه» از تو سؤال مى کنند؛ بگو: «آنها، بیان اوقات [و تقویم طبیعى] براى [نظام زندگى] مردم و [تعیین وقت] حج است»، و کار نیک آن نیست که از پشت خانه ها وارد شوید [آن چنان که در جاهلیت، به هنگام حج مرسوم بود]؛ بلکه نیکى این است که پرهیزگار باشید و از در خانه ها وارد شوید و تقوا پیشه کنید، تا رستگار گردید).
شأن نزول:
در حدیثى مى خوانیم: «مُعاذُ بن جَبَل»، خدمت پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) رسیده، گفت: بسیار از ما سؤال مى کنند: این هلال ماه چیست؟ و چه فایده دارد؟ (چرا ماه تدریجاً به صورت بدر کامل در مى آید و باز به حالت اوّل بر مى گردد؟...)
خداوند آیه فوق را نازل فرمود و به آنان پاسخ گفت.(1)
در روایت دیگرى آمده است: جمعى از یهود از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) پرسیدند: هلال ماه براى چیست؟ و چه فایده دارد؟ آیه فوق نازل شد(2) و فواید مادى و معنوى آن را در نظام زندگى انسان ها بیان کرد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.