پاسخ اجمالی:
آنچه مسلم است اين است كه كتاب اصلى و انجيلى كه بر حضر ت مسيح(ع) نازل شد در دسترس نيست و آنچه باقى مانده است شرححالها و پارهاى تعليمات دينى است كه از سخنان پيامبران برگرفته شده و در ضمن يادكرد حوادث تاريخى ذكر شده. اساسا اناجيل چهارگانه معروف، بىترديد براى ثبت تاريخ حيات عيسى مسيح(ع) و سيره اخلاقى ايشان تا هنگام عروج، نوشته شد و هيچيك از گردآورندگان آن مدعى نيستند كه انجيلشان همان كتابى است كه خداوند بر عیسی(ع) نازل كرده است.
پاسخ تفصیلی:
سرانجام انجيلى كه بر مسيح(علیه السلام) نازل شد
اناجيل چهارگانه معروف، بىترديد براى ثبت تاريخ حيات عيسى مسيح(علیه السلام) و سيره اخلاقى ايشان تا هنگام عروج، نوشته شد و هيچيك از گردآورندگان آن مدعى نيستند كه انجيلشان همان كتابى است كه خداوند بر عیسی(علیه السلام) نازل كرده است.
آغاز انجيل «متّى» چنين است: «كتاب ميلاد يسوع مسيح»؛ انجيل «مرقس» با قطعهاى كه به گمانش برگرفته از انجيل مسيح(علیه السلام) است آغاز شده و در پى آن، احوال حضرت را از زمان آمدن از ناصره بازگو مىكند؛ سرآغاز انجيل «لوقا» با مطلبى است كه آشكارا، بر اين حقيقت دلالت مىكند كه آن كتاب سيره است. لوقا در آغاز انجيل خود مىگويد: «چون بسيارى درباره امور يقينى به گردآورى سرگذشت پرداختهاند... ، من نيز مناسب چنان ديدم؛ زيرا با دقت، درباره تمام مطالب از آغاز، تحقيق كردهام و مىخواهم همه را در پى يكديگر بنگارم». آنگاه داستان مسيح را ياد مىكند.
«يوحنا» در انجيل خويش از خود شروع مىكند؛ آنگاه به ظهور مسيح و ايمان به او مىپردازد. همه اينها اثبات مىكند كه اين اناجيل، براى بيان هويت پيامبرى مسيح(علیه السلام) نوشته شده است و اختلافها و برساختگىهايى كه در آن مشاهده مىشود يا ناشى از اشتباه كاتب است يا اختلاف راويان.(1)
در اين صورت بر سر انجيلى كه بر مسيح(علیه السلام) نازل شد چه آمد؟ ظاهرآ آنچه بر عيسى مسيح(علیه السلام) نازل شد، تعاليم و بشارتهايى بود كه حضرت در اثناى رسالت به مردم ابلاغ مىكردند و حواريان آنها را حفظ و براى ديگران نقل كردند. اين تعاليم در قالب اناجيل معروف ثبت شد.
استادنجّار مىگويد: «آنچه از اناجيل امروزه در دست مردم باقى مانده است، جملات و امثال و موعظههايى است كه از پندها و حكمتهاى مسيح(علیه السلام) برگرفته شده است و شامل دعوت مردم به توحيد الهى و اجتناب از بتپرستى و اخلاص در طاعت و عمل به فرامين و پرهيز از نواهى او و حسن معاشرت با مردم و نيز اخلاق فاضله و سجاياى پسنديده است. هيچيك از اين اناجيل در زمان آن حضرت نگاشته نشده، بلكه پساز عروج عيسى(علیه السلام) عدهاى از شاگردان آن حضرت و پس از آنان نيز شاگردانشان بر گردآورى سخنان وى تصميم گرفتند و داستانهاى بسيارى نگاشتند. هريك نوشتار خويش را انجيل ناميد، بهگونهاى كه گفته شد، تعداد آنها به بيش از يكصد انجيل رسيد. كليساها از بين اناجيل متعدد، داستانهايى را كه با گرايش كليسا ناساز نبود و مضامين آن با مقاصد كليسا همخوانى داشت، برگزيد. تمام اناجيل از حيث سند بريده و ناقص است و هيچ نسخهاى نيست كه به خط مؤلفان و شاگردان بلافصل آنان باشد تا صحت آنرا تأييد كند؛ محققان بههمين علت در درستى نسبت اناجيل به گردآورندگان معروف آنها شك روا مىدارند. شايد اين انتساب، بهعلت تشابه اسمى نويسندگان آنها باشد».(2)
محقق علامه، فخرالاسلام، اشكالات فنى و تاريخى متعددى ـ بهنقل از قدماى مسيحيت ـ بر صحت اسناد اناجيل وارد كرده و به بررسى مفصل تكتك سندهاى اناجيل پرداخته است.(3) «پاستيس» مىگويد: «عهد جديد، نه تأليف مسيح است و نه تصنيف يكى از حواريان او، بلكه ساخته و پرداخته شخصى مجهول الهويهاى است كه آنرا پس از گردآورى، به حواريان عیسی(علیه السلام) و ياران آنان نسبت داده است».
فخرالاسلام درپى آن مىگويد: «اين گفتارى است حق و از روى راستى و موافق با واقعيت؛ پاستيس ـ كه از محققان فرقه مانيكيز و از دانشوران قرن چهارم است ـ در اين كلام ره صواب را پيموده است؛ زيرا ممكن است شخص مجهول الهويه اى كه او مىگويد، از دشمنان مسيح و مادرش حضرت مريم(سلام الله علیها) باشد كه اين همه مطالب ناراست در عهد جديد گرد آورده است ـ خدايش خوار گرداند».(4)
اين بود داستان انجیل در طول تاريخ. آنچه مسلم است اين است كه كتاب اصلى در دسترس نيست و آنچه باقى مانده است شرححالها و پارهاى تعليمات دينى است كه از سخنان پيامبران برگرفته شده و در ضمن يادكرد حوادث تاريخى ذكر شده است.(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.