پاسخ اجمالی:
كتيبه ها در هر ساختمانی بيانگر اهداف و نیات سازندگان آن است. درب هاى بهشتى كتيبه هايى دارد که بر روی آن نوشته است: «معبودى جز الله نيست، محمد رسول خدا(ص) و على(ع) برادر رسول الله(ص) است». در روايتي ديگر آمده كه: «بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هجده برابر». در حديث ديگرى مي خوانيم: پيامبر(ص) فرمود: «بر هشت در بهشت، چهار كلمه نوشته شده است كه از تمام دنيا و آنچه در دنياست براى كسى كه بداند و عمل كند بهتر است».
پاسخ تفصیلی:
كتيبه ها در هر ساختمان معمولا بيانگر محتوى و هدف واقعى آن ساختمان است. از روايات اسلامى استفاده مى شود كه درهاى بهشتى كتيبه هاى قابل توجهى دارد. از جمله در حديثى از جابر بن عبد الله از پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «مَكْتُوبٌ عَلَى بابِ الْجَنَّةِ لَا اِلهَ اِلَّا اللهُ، مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله، عَلِىٌّ اَخُو رَسُولِ اللهِ»(1)؛ (بر در بهشت نوشته شده است معبودى جز «الله» نيست، محمد رسول خدا و على برادر رسول الله است).
با توجه به اينكه حديث فوق در بسيارى از كتب شيعه و اهل سنت با عبارات گوناگونى نقل شده است اهميت اين اصول سه گانه در دين اسلام روشن و آشكار مى شود.
در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم: «عَلَى بَابِ الْجَنَّةِ مَكْتُوبٌ: اَلصَّدَقَةُ بِعَشَرَةٍ وَ الْقَرْضُ بِثَمَانِيَةَ عَشَرٍ»(2)؛ (بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هجده برابر).
و اين خود مى رساند كه يك اصل اساسى براى ورود به بهشت، همان توجه به مشكلات مالى نيازمندان و محرومان جامعه و كمك به آنهاست.
و بالاخره در حديث مفصل ديگرى كه شرح ماجراى معراج و مشاهده بهشت و دوزخ در آن سفر آسمانى آمده است مى خوانيم: «پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) فرمود: بهشت هشت در دارد و بر هر درى چهار كلمه نوشته شده بود كه از تمام دنيا و آنچه در دنياست براى كسى كه بداند و عمل كند بهتر است و سپس كلمات چهارگانه هر يك از اين درها را بيان مى كند، با اين قيد كه بر سر هر در، قبل از ذكر اين چهار كلمه، جمله «لَا اِلهَ اِلَّا اللهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ عَلِىٌّ وَلِىُّ اللهِ» آمده است.
بر در اوّل نوشته شده ... اسباب زندگى صحيح، قناعت، حق شناسى، ترك كينه توزى و همنشينى با اهل خير است.
روى در دوّم نوشته شده ... اسباب سرور آخرت چهار چيز است: دست كشيدن بر سر يتيمان، محبت نسبت به مستمندان و بيوه زنان، كوشش در حوائج مؤمنان و تفقد از فقرا و مساكين.
روى در سوّم نوشته شده ... اسباب سلامت در دنيا چهار چيز است: كم گفتن، كم خوابيدن، كم راه رفتن و كم خوردن.
روى در چهارم نوشته شده ... كسى كه ايمان به خدا و روز قيامت دارد بايد ميهمان را احترام، همسايگان را گرامى، پدر و مادر را محترم شمرد و سخن نيك بگويد يا خاموش شود.
روى در پنجم نوشته شده ... هركس مى خواهد به او ستم نشود ستم نكند، هركس مى خواهد به او دشنام ندهند دشنام نگويد، هركس مى خواهد خوار نگردد ديگران را خوار نكند، و هركس مى خواهد در دنيا و آخرت به دستگيره محكمى چنگ زند بگويد: «لَا اِلهَ اِلَّا اللهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ عَلِىٌّ وَلِىُّ اللهِ».
و روى در ششم نوشته شده ... هر كس مى خواهد قبر او گشاده باشد بناى مسجد كند و هركس مى خواهد بدنش طعمه حشرات زير زمين نشود در مسجد بسيار بماند و هركس مى خواهد جسدش سالم بماند و پوسيده نشود مساجد را نظافت كند و هركس مى خواهد جايگاه خويش را در بهشت ببيند مساجد را فرش كند.
و بر در هفتم نوشته شده ... نورانيت قلب در چهار چيز است: عيادت بيماران، تشييع جنازه، خريد كفن و اداء ديون.
و بالاخره بر در هشتم نوشته شده ... هركس مى خواهد از اين درها وارد بهشت گردد به چهار چيز چنگ زند: سخاوت، حُسن خُلق، صدقه و ترك آزار بندگان خدا».(3)
ابعاد تربيتى و انسانى اين حديث بسيار گسترده و روشن است و نشان مى دهد ورود در كانون رحمت الهى و بهشت جاودان در گرو چه اعمال و صفاتى است؟(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.