پاسخ اجمالی:
«رمى جمرات»، يكى از مسلمات و ضروريات مناسك حج است که فقها بر آن اتّفاقِ نظر دارند. اما در توضیح «جمره»، باید گفت گروهى از فقها، زمین اطراف ستون ها را «جمره» می دانند؛ همان قطعه زمينى كه به هنگام رمى، سنگريزه ها در آن جمع مى شود. همچنین دركتب ارباب لغت و روايات نيز اشارهاى گويايى وجود دارد كه در عصر پیامبر(ص) و ائمّه(ع) ستونى در محلّ جمرات وجود نداشته و اگر در عصر بعضى از معصومين(ع) ستونى بوده به عنوان نشانه و علامت براى گم نكردن آن محل بوده است و حاجيان سنگهاى خود را بر آن قطعه زمين مى انداختند، و بدين جهت آن را جمره؛ يعنى «مجتمع الحصى» محل جمع شدن سنگريزه ها گفته اند.
پاسخ تفصیلی:
اصل وجوب «رمى جمرات»، به عنوان يكى از مناسك حج، از مسلّمات و ضروريات اسلام است و همه علماى اسلام بر آن، اتّفاقِ نظر دارند. امّا مسئله مهم در باب «رمى جمرات» اين است كه بدانيم «جمره» چيست، كه بايد سنگها را به سوى آن پرتاب كرد؟ آيا جمره همين ستونهايى است كه امروز به آن سنگ مى زنند؟ يا آن قطعه زمينى است كه اطراف ستونها قرار دارد؟ يا هر دو؟ يعنى سنگ به سوى هر كدام پرتاب شود كافى است. گروهى از فقها در شرح اين مطلب سكوت كرده و به سادگى از كنار آن گذشته اند، ولى گروهى از آنها تعبيرات روشنى دارند كه به خوبى نشان مى دهد، «جمره» همان زمين اطراف ستونهاست؛ همان قطعه زمينى كه سنگريزه ها به هنگام رمى در آن جمع مى شود.
دركتب ارباب لغت و روايات معصومين(عليهم السلام) نيز اشارهاى گويايى بر اين امر وجود دارد. بلكه قراين نشان مى دهد كه در عصر رسول اللّه(صلى الله عليه و آله) و ائمّه معصومين(عليهم السلام) ستونى در محلّ جمرات وجود نداشته و اگر ستونى در عصر بعضى از معصومين(عليهم السلام) بوده به عنوان نشانه و علامت براى گم نكردن آن محل بوده است و حاجيان سنگهاى خود را بر آن قطعه زمين مى انداختند و سنگها روى هم انباشته مى شد و بدين جهت آن را «جمره»؛ يعنى «مجتمع الحصى» محل جمع شدن سنگريزه ها گفته اند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.