پاسخ اجمالی:
فقهای زیادی تصريح كرده اند كه ستونها به عنوان علامت براى محلّ رمى مى باشند مانند: 1. علاّمه بحر العلوم نقل كرده است: محلّ رمى مجتمع الحصى است كه نزد بناى شاخص قرار دارد. 2. ابن جُبَير اندلسى مى گويد: جمره عقبه در اوّل منا قرار گرفته و به علت ريگ هاى جمرات كه در آن جمع شده، بلند شده است. و در آن عَلَم و نشانه اى همچون نشانه هاى حرم نصب شده است. 3. باجی نقل می کند: منظور از جمره آن ستونى كه در وسط جمره قرار دارد نيست؛ زيرا آن بنا به عنوان علامت بر محلّ جمره است و جمره اسم تمام آن محل است.
پاسخ تفصیلی:
كم نيستند كسانى كه تصريح كرده اند كه ستونها به عنوان علامت براى محلّ رمى مى باشند نه محلّ رمى از جمله:
1- مرحوم «علاّمه بحر العلوم» از «ابن جماعة» كه از پيروان مكتب شافعى است، چنين نقل كرده است: «محلّ رمى مجتمع الحصى است كه نزد بناى شاخص قرار دارد».(1)
2- ابن عابدين از علماى قرن سيزده مى گويد: در لباب آمده است: «الميل الذى هو علامة للجمرة»؛ (ستونى كه علامت جمره است).(2)
3- «امام احمد المرتضى» از علماى قرن نهم نقل مى كند كه: «الرمى هو القرار لا البناء المنصوب»؛ (محلّ رمى قرارگاه است نه بنايى را كه برپا كرده اند).(3)
4- «ابن جُبَير اندلسى» در وصف جمره عقبه مى گويد: «جمره عقبه در اوّل منا قرار گرفته و به علت ريگ هاى جمرات كه در آن جمع شده، بلند شده است. و در آن عَلَم و نشانه اى همچون نشانه هاى حرم نصب شده است».(4)
5- «باجى» طبق آنچه در كتاب «مواهب الجليل» آمده است از «ابن فرحون» نقل مى كند: «و ليس المراد بالجمرة البناء القائم و ذلك البناء قائم وسط الجمرة علامة على موضعها و الجمرة اسم للجميع انتهى»(5)؛ (منظور از جمره آن ستونى كه در وسط جمره قرار دارد نيست؛ زيرا آن بنا به عنوان علامت بر محلّ جمره است و جمره اسم تمام آن محل است).
متأسّفانه بر اثر گذشت زمان، آنچه به عنوان علامت بود، اصل شناخته شد و اصل محلّ رمى كه همان محلّ اجتماع سنگريزه ها بود به دست فراموشى سپرده شد. البتّه در عرصه علوم و دانشها، گاه اين گونه اتفاقات مى افتد و از مقام بزرگان آن علم نمى كاهد، بر ديگران لازم است كاستيها را اصلاح و جبران كنند، و پاداش خود را از خدا بگيرند.(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.