پاسخ اجمالی:
همان اندازه كه سوء ظن مايه ويرانى جامعه، تشتّت كارها و ناراحتى روح و جسم است، حسن ظن و خوش بینی مايه آرامش و وحدت است؛ از این رو در کلام معصومين(ع) مورد تاکيد قرار گرفته است. امام علی(ع) در این رابطه می فرمايند: «حسن ظن از بهترين صفات انسانى و پربارترين مواهب الهى است». همچنین می فرمایند: «حسن ظن اندوه را سبك کرده و از گناه رهايى مى بخشد». ایشان همچنین می فرمایند: «حسن ظن مايه آرامش قلب و سلامت دين است».
پاسخ تفصیلی:
همان اندازه كه سوء ظن مايه ويرانى جامعه و بدبختى انسان ها و تشتّت كارها و ناراحتى روح و جسم است، حسن ظن، مايه آرامش و وحدت است. از این رو در احاديث بسیارى، حسن ظن نسبت به مردم مورد تأكيد فراوان قرار گرفته است، همانند احادث زیر:
1ـ اميرمؤمنان على(عليه السلام) در حديثى مى فرماید: «حُسْنُ الظَّنِّ مِنْ اَفْضَلِ الْسَّجايا وَ اَجْزَلِ الْعَطايا»(1)؛ (حسن ظن از بهترين صفات انسانى و پربارترين مواهب الهى است).
2ـ آن حضرت در حديث ديگرى می فرمایند: «حُسْنُ الظَّنِّ مِنْ اَحْسَنِ الشِّيَمِ وَ اَفْضَلِ الْقِسَمِ»(2)؛ (حسن ظن از بهترين خوى ها و برترين بهره ها است).
3ـ امام علی(علیه السلام) می فرماید: «حُسْنُ الظَنِّ يُخَفِّفُ الهَمَّ وَ يُنجْى مِنْ تَقَلُّدِ الاْثمِ»(3)؛ (حسن ظن اندوه را سبك مى كند، و از آلوده شدن به گناه رهايى مى بخشد).
4ـ همچنین آن امام همام در حديث ديگرى می فرماید: «حُسْنُ الظَّنِّ راحَةُ الْقَلْبِ وَ سَلامَةُ الدّينِ»(4)؛ (حسن ظن مايه آرامش قلب و سلامت دين است).
5ـ آن امام معصوم(عليه السلام) در حديث ديگرى می فرمایند: «مَنْ حَسُنَ ظَنُّهُ بِالنّاسِ حازَ مِنْهُمُ الْمحَبَّةَ»(5)؛ (كسى كه نسبت به مردم خوش گمان باشد محبت آنها را به سوى خود جلب خواهد كرد).(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.