پاسخ اجمالی:
امام علي(ع) در نهج البلاغه تاکید می کند که نبايد در كُنه ذات خدا انديشيد! بلكه بايستي در جهان آفرينش و خلقت او تفكّر نمود. علت اين دستور اين است كه انديشه در كُنه ذات خداوند، انسان را به سوى شرك و تشبيه مى برد و تفكّر در جهان آفرينش و خلقت به سوى ايمان و توحيد آميخته با عشق و محبّت و اخلاص به خداوند؛ اما دلايل ديگر خداشناسى مانند: «برهان وجوب و امكان» یا «برهان غنا و فقر» كه بر محور دور و تسلسل و مانند آن دور مى زنند، دلايل خشكى هستند كه معرفت مى آورند، ولى از عشق و محبّت و اخلاص در آنها هيچ خبري نيست.
پاسخ تفصیلی:
تاكيد امام علي(علیه السلام) در خطبة 91 «نهج البلاغه» بر اين نكته كه به كُنه ذات خدا نينديشيد! بلكه در جهان آفرينش و خلقت او تفكّر كنيد، يك اصل اساسى در بحث هاى مربوط به معرفة الله است؛ چرا كه اوّلى انسان را به سوى شرك و تشبيه مى برد و دومى به سوى ايمان و توحيد؛ توحيدى كه آميخته با عشق و محبت و اخلاص است.
دلايل و براهين ديگر خداشناسى، مانند: «برهان وجوب و امكان»، «برهان غنا و فقر» كه بر محور دور و تسلسل و مانند آن دور مى زند، دلايل خشكى هستند كه معرفت مى آورند، ولى عشق و محبّت و اخلاص در آن نيست؛ ولى دقّت در نظام آفرينشِ موجودات، سرچشمه فيّاض عشق و محبّت است.
هنگامى كه به عظمت آسمان ها و ستاره ها، كه تنها در كهكشان ما ميلياردها از آن وجود دارد - در حالى كه به گفته دانشمندان بيش از يك ميليارد كهكشان در اين جهان است - مى انديشيم؛ و هنگامى كه، در جهان فوق العاده كوچك سلول هاى بدن انسان، كه ساختمان هر كدام به اندازه يك شهر صنعتى اسرارآميز است، دقّت مى كنيم؛ و هنگامى كه در تنوّع عجيب گياهان و حيوانات فكر مى كنيم و در گفته دانشمندان كه مى گويند: هنوز ميليون ها نوع گياه و حيوان در اعماق جنگل ها و درياها وجود دارد كه بشر آنها را نديده و نشناخته است، باريك مى شويم و مى دانيم كه اين تنوع و تكثّر عجيب، همه و همه به دو موجود ساده به نام «آب» و «خاك» باز مى گردد؛ و هنگامى كه به ظرافت گل ها، لطافت گلبرگ ها، نظم بى نظير گردش خون در مويرگ ها، جهان اسرارآميز روح و ماهیت تفكر و مغز و اعصاب، فكر مى كنيم و مى دانيم اينها تنها گوشه اى از شگفتى هاى جهان آفرينش است، بى اختيار با قافله جهان هستى كه همه تسبيح گويان به سوى ذات پاكش در حركتند، همصدا مى شويم و زمزمه «سُبْحانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا»(1) و نغمه «رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هذَا بَاطِلاً»(2) سر مى دهيم؛ در حالى كه قلب ما سرشار از عشق و محبّت به خداوند و ايمان به قدرت و عظمت او مى باشد.
تعبيراتى كه امام(عليه السلام) در خطبه 91 «نهج البلاغه» ذكر فرموده، اشارات پر معنايى به اين حقايق است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.