پاسخ اجمالی:
برخی فقها، مانند «محقّق اردبيلى» با استناد به رواياتي که در آنها لفظ «المسلم» يا «الناس» وجود دارد، غیبت اهل ذمه و مسلمانان غیر شیعه را نیز حرام می دانند؛ زیرا کسانی كه جان و مالشان محترم است، تعرّض به آبروی آنان نیز جايز نیست. البته اين در صورتى است كه آنها متجاهر به فسق نباشند و كارهاى شان شكل توطئه و ضرر به مسلمين به خود نگيرد. ضمن اینکه خطاب «مؤمنان» در آيه 12 سوره حجرات و يا تعبير به «مؤمن» در روايات نیز دليل بر عدم شمول حكم غيبت نسبت به ديگران نمى شود؛ به تعبيری، اثبات شىء نفى ماعدا نمى كند.
پاسخ تفصیلی:
بى شك غيبت افراد مؤمن، بالغ و عاقل حرام است، لکن غيبت كفار حربى كه براى نابودى يا ضربه زدن به اسلام و مسلمانان كمر بسته اند، هيچ اشكالى ندارد، چون آنان محترم نيستند. اما آیا غيبت ساير فرق مسلمين و اهل ذمّه (غير مسلمانانى كه داراى كتاب آسمانى هستند و به صورت يك اقليّت سالم در كشورهاى اسلامى زندگى مى كنند و جان و مالشان محفوظ و محترم است) جايز است؟
برخی از فقهای بزرگ مانند «محقّق اردبيلى» و «علاّمه سبزوارى» صاحب «كفايه»، حرمت غيبت را عام دانسته اند و با استدلال به رواياتى که در آن ها عنوان «المسلم» يا «الناس»، به كار رفته، گفته اند حرمت غيبت آنان هيچ جای تعجّب ندارد، زیرا زمانی که مال و جان آنها محفوظ است، عرض و آبروى آنان نیز محفوظ می باشد. ولى مرحوم صاحب «جواهر»(رضوان اللّه عليه) بعد از انضمام بعضى از روایات با بعض ديگر، ضمن مخالفت شديد، مى گويد: بر اساس ظاهر روايات، حرمت غیبت مخصوص مؤمنان و مواليان اهل بيت(عليهم السلام) می باشد، حتّى در این میان به سيره مستمره بين علما و عوام نيز استدلال می نماید.(1)
در این خصوص باید گفت: اگر منظور اين فقيه بزرگوار از مخالفان ولايت (مخالفان اسلام) افراد ناصبى، معاند و دشمن مؤمنان و مسلمانان باشد بى شك نه احترامى دارند و نه غيبتى، ولى اگر مقصود، فرق اسلامى است كه جان و مالشان محفوظ و محترم است، و اگر مقصود، اهل كتاب در ذمّه مسلمين باشد، نظرات «محقق اردبيلى» و «سبزوارى» موجّه تر به نظر مى رسد، زیرا زمانی که مال و جان افراد محفوظ است، عرض و آبروى آنان نیز محفوظ می باشد. در واقع خطاب به مؤمنان در آيه 12 سوره حجرات (آيه غيبت)، و يا تعبير به مؤمن در بخشى از روايات، هرگز دليل بر عدم شمول حكم غيبت نسبت به ديگران نمى شود، و به تعبير ديگر، اثبات شىء نفى ماعدا نمى كند.
بنابراين بايد از غيبت تمام كسانى كه جان، مال و عرضشان محترم است، پرهيز كرد. زیرا همه آنها مشمول حق الناس است. البته اين در صورتى است كه آنها متجاهر به فسق نباشند و كارهاى آنها شكل توطئه و اضرار به مسلمين به خود نگيرد، بلكه عيوب و گناهانى در پنهان داشته باشند كه مخصوص خودشان باشد، به يقين افشاى عیوب آنها و آبرو ريزى نسبت به آنان، مجوّز شرعى ندارد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.