پاسخ اجمالی:
دانشمندان رمز و راز تعبیر قرآن در «شفا» دانستن عسل را ناشی از ویژگیهایی مانند: فاسد نشدن و آلوده نشدن به میکروب، گردآوردن خواص گیاهان و گلها به صورت یکجا، دارا بودن ویتامین ها و مواد معدنی موثر در خون سازی، رفع خستگی و فشردگی عضلات، تقویت دستگاه گوارش و قلب، درمان معده و ... می دانند. همچنین فيثاغورث به شاگردان خود توصيه مى كرد "تا مى توانيد عسل و نان بخوريد" و بقراط مى گفت: «اگر مى خواهيد عمر طولانى داشته باشيد بايد عسل بخوريد».
پاسخ تفصیلی:
قرآن در بخشی از آيات روى مسأله تأثير مهم «عسل» در شفاى بيماران سخن گفته و تعبير فشرده و سربسته ای دارد كه امروز در سايه مطالعات دانشمندان غذاشناس پرده از روى اسرار آن برداشته شده است. آنها براى عسل خواص و آثار بى شمارى ذكر مى كنند كه اعجاب انسان را بر مى انگيزد. آنها مى گويند: عسل مادّه اى است كه اگر خالص باشد هزاران سال سالم مى ماند و هرگز فاسد نمى شود، چرا كه هرگز هيچ ميكروبى را به خود نمى پذيرد.
از آنجا كه عسل از شيره گل هاى مختلف گرفته مى شود -و مى دانيم گل ها هر كدام خواص درمانى ويژه اى دارند- مى تواند يكجا خواص آن گل ها را با خود داشته باشد. دانشمندان مى گويند: عسل به خاطر داشتن ويتامين ها و «دياستاز» و اسيد فورميك يك مادّه زنده است. عسل داراى ويتامين هاى ششگانه «آ»، «ب»، «ث»، «د»، «كا» و «اى» و داراى مواد معدنى پتاسيم، آهن، فسفر، سرب، منگنز، آلومينيوم، مس، سولفور، سديم و مواد مختلف ديگر است و نيز داراى انواع مختلف اسيدها است.(1)
مى دانيم هريك از اين مواد حياتى نقش عمده اى در زندگى انسان دارد و به همين دليل عسل داراى خواص زير است:
- عسل در خون سازى مؤثّر است.
- عسل براى رفع خستگى و فشردگى عضلات اثر خوبى دارد.
- عسل از ايجاد عفونت در معده و روده جلوگيرى مى كند.
- عسل براى زنان باردار سبب مى شود نوزادان شان داراى شبكه عصبى قوى باشد.
- عسل براى كسانى كه دستگاه گوارش ضعيفى دارند مفيد است.
- عسل يك ترميم كننده قوى محسوب مى شود.
- عسل در تقويت قلب مؤثر است.
- عسل در سالخوردگان نيروى قابل توجهى به وجود مى آورد.
- عسل در درمان معده و زخم اثناعشر عامل مؤثرى شناخته شده.
- عسل براى درمان آسم (تنگى نفس) نافع است.
- عسل در بيمارى هاى ريوى كمك كننده خوبى است.
- عسل به عنوان داروى معالج رماتيسم، نقصان قوه نمو عضلات و ناراحتى هاى عصبى، شناخته شده است.
- عسل به خاطر خاصّيت ميكروب كشى اش براى مبتلايان به اسهال مفيد است.
- از عسل داروهايى مى سازند كه براى لطافت و زيبائى پوست و برطرف ساختن چين و چروكها مؤثّر است.
- با عسل داروئى مى سازند كه ورم دهان را تسكين مى دهد و نفس را معطّر مى سازد.
- عسل در معالجه خشكى پوست، ترك خوردگى، سوختگى، كروك، نيش هاى دردناك حيوانات، ورم چشم و سرفه نيز مورد استفاده قرار مى گيرد.
بعضى از دانشمندان قرص هايى از شيره گل ها ساخته اند كه خواصّى شبيه عسل دارد. مهمترين اثر اين قرص ها ازدياد نيروى جوانى، فعال كردن سلّول ها و در نتيجه شادابى و طول عمر است.(2) به همين دليل معروف است كه فيثاغورث به شاگردان خود توصيه مى كرد: تا مى توانيد عسل و نان بخوريد و بقراط مى گفت: اگر مى خواهيد عمر طولانى داشته باشيد بايد عسل بخوريد. آثار نيرو بخش و خواص درمانى و ترميم كننده عسل، بيش از آن است كه در اين مختصر بگنجد. حتى بعضى از دانشمندان درباره خواص غذائى و درمانى عسل، كتاب مستقلى نوشته اند. قرآن مجيد، همه اين مطالب را در جمله «فيهِ شِفاءٌ لِلنّاسِ» به طرز جالبى جمع كرده است.
اگر تعجب نكنيد نيش زنبور عسل و زهر موجود در آن نيز درمان بسيارى از بيمارى ها است. بيمارى هايى همچون روماتيسم، مالاريا، گواتر، درد اعصاب، بعضى از بيمارى هاى چشم و غير آن. درمان با نيش زنبور بايد طبق برنامه خاصّى زير نظر طبيب باشد؛ مثلا روز اوّل يك عدد و روز دوم دو عدد، تا روز دهم ده عدد زنبور انتخاب مى شود، و اين مرحله اوّل درمان است و در مراحل بعد، برنامه شكل ديگرى به خود مى گيرد.
البته اگر نيش زنبور از حدّ معيّنى بگذرد ممكن است خطراتى ايجاد كند و در اشخاصى كه نسبت به آن حساسيّت دارند مقدار كم آن هم زيان آور است. بعضى از دانشمندان در اين زمينه مقاله يا مقاله هايى نوشته اند و بعضى رساله دكتراى خود را تحت عنوان فرآورده هاى زهر زنبور عسل و خواص درمانى آن نگاشته اند.(3)،(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.