پاسخ اجمالی:
تنها یکی از برکات وجود پرندگان برای انسان «کشتن حشرات و جوندگان موذی» است؛ مأموریتی که انجام آن به وسیله سموم یا مواد بیولوژیکی و ویروس ها برای انسان بسیار پرزحمت و هزینه زاست در حالی که پرندگان در ازای دانه های معدودی که از مزارع انسانها برمی دارند، شر میلیون ها حشره را از سر انسان کم می کنند و دانشمندان می گویند: «جهان بدون پرندگان، جهانی قحطی زده و طعمه حشرات است».
پاسخ تفصیلی:
به عنوان مقدمه بحث لازم است سخن يكى از دانشمندان را در مورد فواید و آثار شگفت انگیز پرندگان در زندگی انسان ها بیان کنیم؛ ایشان می گوید: «شقاوت و بى رحمى بشر و غفلت و بى خبرى او حدّ و حصر ندارد. او بايد بداند كشتن پرندگان اين ضرر بزرگ را در بر دارد كه او را از كمك و يارى عزيزترين و گرانبها ترين ياران و دوستان خود در نبرد با حشرات موذى و جوندگان محروم مى سازد».
آری می دانیم که انسان در نبرد با حشرات غارتگر دو روش در پيش دارد: يكى روش ابتدائى كه عبارت است از گرفتن و كشتن كرم ها از ميان باغات و مزارع و جمع آورى ملخ و سن و شته از داخل محصول به وسيله سموم مختلف، و ديگر نبرد علمى از طريق بيولوژيكى به وسيله ويروس ها و طفيلى هاى مخصوصى كه براى اين منظور انتخاب و تكثير مى شود. ولى اين دو روش مبارزه بسيار گران تمام مى شود و مستلزم تحمّل زحمات و مشقّت فوق العاده است. در حالى كه اگر پرندگان را سالم بگذارند و مرغانى مانند جغد و بوف را كه قاتل جوندگان اند در صورت لزوم تكثير نمايند و از پرندگان حشره خوار حمايت كنند مبارزه ساده تر و بهتر و ارزان تر خواهد بود.
دانشمندى به نام «ميشله» مى گويد: «بدون وجود پرندگان، زمين طعمه حشرات خواهد شد،» و دانشمند ديگرى به نام «فابر» در تأييد او مى نويسد: «بىوجود، پرندگان، قحطى بشر را نابود مىكند!».
در اينجا آمارها با ما سخن مى گويند؛ زيرا اگر حساب نسبتآ دقيقى از ميزان كرم ها و حشراتى كه هر سال پرندگان كوچك به مصرف طعمه خود و جوجه هايشان مى رسانند به دست آوريم اين مسأله بسيار روشن خواهد شد. مرغ كوچكى بنام «رواتوله» وجود دارد كه هر سال سه ميليون از اين حشرات غارتگر را مى خورد! يكنوع سار به نام «سار آبى رنگ» است كه ساليانه شش ميليون و نيم حشره را مىخورد، و بيست و چهار ميليون را براى تغذيه جوجه هاى خود كه معمولا از دوازده يا شانزده جوجه كمتر نيستند مصرف مى كند ... «پرستو» در روز بيش از ششصد كيلومتر طى طريق مى كند، و ميليون ها مگس مى گيرد! مرغى بنام «تروگلوديت» وجود دارد كه از روزى كه از تخم سر در مى آورد تا روزى كه از لانه مى پرد نه ميليون حشره غذاى او است! مردم معمولا كلاغ سياه را پرنده مضر مى دانند؛ اما اگر يكى از آنها را بكشيد و محتواى چينه دانش را بررسى كنيد، مى بينيد مملو از يك نوع كرم سفيد است».(1)
اين گوشه اى از خدمات پرندگان به كشاورزان و محيط زيست است. حال فرض كنيد آنها سهم مختصرى از دانه هاى غذائى و ميوه هاى ما را نيز ببرند - سهمى كه يكهزارم مزد آنها نمى شود! - آيا اين سبب مى گردد كه ما آنها را حيوانات موذى و مزاحم بدانيم؟ چه كسى اين مأموريت را به اين پرندگان سپرده است كه براى تعادل قوا در عالم جانداران و حشرات كه خود آنها نيز فوائدى دارند نقش مهمّى را بر عهده بگيرند؟!(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.