پاسخ اجمالی:
دانشمندان معتقدند «رعد و برق» از برخورد دو قطعه ابر با بارهای الکتریکی مختلف پدید می آید. رعد و برق فواید بسیار زیادی دارد؛ مثلا با تولید حرارت، هوای اطراف را سوزانده و سبب کاهش فشار هوا و بارش ابرها می شوند. ضمن اینکه این حرارت سبب نابودی آفات و میکروبها می شود و قطرات باران بر اثر برق و حرارت شديد آن و تركيب مخصوص، حالت اسيد كربنى پيدا کرده و سبب تغذیه و کود رسانی به گیاهان می شود. در واقع اين پدیده كوچكى از اسرار شگرف و پردامنه عالم هستى است كه مى تواند رهنمون راه خداشناسى باشد.
پاسخ تفصیلی:
دانشمندان معتقدند كه رعد و برق از اينجا به وجود مى آيد كه دو قطعه ابر با بارهاى الكتريكى مختلف [يكى مثبت و ديگرى منفى] به هم نزديك مى شوند، و درست مانند نزديك شدن سر دو سيم برق جرقّه مى زنند. از آنجا كه قطعه هاى ابر، بار الكتريكى عظيمى دارند جرقّه آن هم عظيم است؛ و مى دانيم هر جرقّه اى صدايى دارد، و طبعا هر قدر جرقّه بزرگ تر باشد صداى آن هم عظيم تر است. به همين دليل صداى مهيب اين جرقّه آسمانى گاهى به قدرى شديد است كه تمام ساختمان ها را مى لرزاند.
ولى برق ها هميشه در ميان دو قطعه ابر ظاهر نمى شوند كه از دسترس انسان ها دور و بى خطر باشند؛ بلكه گاهى ابرهايى كه داراى الكتريسته مثبت هستند به زمين نزديك مى شوند، و چون زمين داراى الكتريسته منفى است جرقّه ميان زمين و ابر ايجاد مى شود. اين جرقّه عظيم كه صاعقه نام دارد بسيار خطرناك است؛ هم لرزه شديدى در آن منطقه ايجاد مى كند، و هم حرارت فوق العاده زياد كه به هر چيز اصابت كند آن را خاكستر مى كند.(1)
همچنين از آنجا كه الكتريسته هميشه از نوك اجسام خارج مى شود و در بيابان هايى كه صاعقه روى مى دهد جرقه در نقاط مرتفع مانند نوك درختان، و حتى سر انسان رهگذر ظاهر مى شود؛ و به همين دليل در هواى طوفانى و آكنده از رعد و برق، توقّف در بيابان ها بسيار خطرناك است؛ و در اينگونه مواقع پناه بردن به گودال ها يا نزديك درختان و پائين كوه ها و تپّه ها مى تواند خطر را تا حد زيادى بر طرف كند. (البته تكيه دادن به درخت ها و پنجره هاى آهنين نيز خطرناك است)
اما رعد و برق على رغم خطراتى كه در بالا به آن اشاره شد؛ فوائد زيادى نيز دارد كه در اينجا به چند قسمت از آن اشاره مى شود:
الف) آبيارى
برق ها معمولا حرارت فوق العاده زيادى توليد مى كنند [گاه در حدود 15 هزار درجه سانتيگراد]؛ و اين حرارت كافى است كه مقدار زيادى از هواى اطراف را بسوزاند، در نتيجه فشار هوا كم شده و باعث می شود ابرها ببارند، به همين دليل غالبا متعاقب جهش برق، رگبار باران شروع مى شود و دانه هاى درشت باران فرو مى ريزند، و از اين رو در واقع يكى از بركات برق، آبيارى است.
ب) از بین بردن آفات و میکروبها
به هنگامى كه برق با آن حرارتش آشكار مى شود قطرات باران با مقدارى اكسيژن اضافى تركيب شده و آب سنگين، يعنى آب اكسيژنه( 2O 2H) ايجاد مى كنند؛ يكى از آثار آب اكسيژنه از بين بردن ميكروب ها است، و به همين جهت در مصارف طبّى براى شستشوى زخم ها به كار مى رود. اين قطرات آب اكسيژنه هنگامى كه بر زمين ها مى بارد، تخم آفات و بيمارى هاى گياهى را از ميان مى برد و به تعبیری آنها را سمپاشی مى كند.
ج) تغذيه و كود رسانى
قطرات باران بر اثر برق و حرارت شديد آن و تركيب مخصوص، حالت اسيد كربنى پيدا مى كند و گياهان از اين طريق تغذيه مى شوند. بعضى از دانشمندان گفته اند: مقدار كودى كه در طى يك سال از مجموع برق هاى آسمان در كره زمين به وجود مى آيد به ده ها ميليون تن مى رسد و اين رقم فوق العاده بالائى است.
بنابراين مى بينيم همين پديده ظاهرا پيش پا افتاده و بى خاصّيت طبيعت! چقدر پربار و پربركت است. هم آبيارى مى كند، هم سمپاشى مى كند، هم تغذيه؛ و اين نمونه كوچكى از اسرار شگرف و پردامنه عالم هستى است كه می تواند رهنمون راه خداشناسى باشد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.