پاسخ اجمالی:
خورشید 1,300,000 برابر زمین است و 150 میلیون کیلومتر با آن فاصله دارد به طوری که 8 دقیقه طول می کشد تا نور آن به زمین برسد. جرم خورشید سبب می شود اشیاء در آن بسیار سنگین گردند و وزن آن معادل 2 میلیارد میلیارد تن برآورده شده و حدود 5 میلیارد سال عمر دارد. خورشید علاوه بر حرکت دورانی به دور خود همراه با منظومه شمسی و به دور کهکشان نیز در حرکت است. دمای آن 6000 درجه سانتیگراد است که از تجزیه های اتمی پدید می آید و به همین خاطر همه چیز درون آن بخار است.
پاسخ تفصیلی:
با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و به کوشش و تلاش دانشمندان، كره «خورشيد» امروز براى ما تقريبآ يك كره شناخته شده است، و مى دانيم يك ميليون و سيصد هزار مرتبه از زمين بزرگتر است. يعنى اگر كره خورشيد ميان تهى بود، يك ميليون و سيصد كره زمين در آن، جاى مى گرفت! اين عظمت خيره كننده با توجّه به قطر متوسط خورشيد - كه قريب يك ميليون و چهارصد هزار كيلومتر است - روشن تر مى شود.
فاصله خورشید با ما تقريبآ 150 ميليون كيلومتر است؛ و نور آن كه با سرعت 300 هزار كيلومتر در ثانيه راه طى مى كند، در حدود هشت دقيقه به ما مى رسد. جرم عظيم خورشيد، سبب مى شود كه وزن مخصوص اشياء در آن، بسيار سنگين باشد. مثلا انسانى كه در كره زمين، شصت كيلوگرم وزن دارد، اگر در سطح خورشيد باشد بيش از 1500 كيلوگرم وزن خواهد داشت! دانشمندان وزن خورشيد را معادل دو ميليارد ميليارد تُن برآورد كرده اند؛ و بالاخره سنّ خورشيد را از آن زمان كه به شكل كنونى در آمده است حدود پنج ميليارد سال تخمين مى زنند.
خورشيد حداقل سه گونه حركت دارد: حركتى به دور خود (تقريبآ در هر 25 روز يكبار) و حركتى همراه منظومه شمسى در دل كهكشان به سوى صورت فلكى الجاثى كه در هر ساعت بيش از ششصد كيلومتر از مكان خودش دور مى شود، و حركتى به دور مركز كهكشان، و در اين حركت در هر 250 ميليون سال يك بار به دور اين مركز مى چرخد.
اما حرارت سطح و مركز خورشيد بسيار عجيب است. محاسبات دانشمندان نشان مى دهد كه حرارت سطح خورشيد حداقل معادل 6000 درجه سانتيگراد است؛ همان حرارتى كه در كره زمين در هيچ آزمايشگاه و در هيچ كوره اى به وجود نمى آيد. دليل آن هم روشن است؛ زيرا تمام مواد ديرگدازى كه سراغ داريم و ممكن است با آن كوره اى ساخت، نه تنها در چنين حرارتى ذوب، بلكه به صورت بخار در مى آيند؛ و به همين دليل تمام مواد موجود در سطح خورشيد همواره به صورت بخار است! از آن عجيب تر حرارت عمق آن است كه بالغ بر 2 ميليون درجه سانتيگراد مى شود! در واقع از سطح خورشيد شعله هايى زبانه مى كشد كه ارتفاع آنها گاهى بالغ بر 160 هزار كيلومتر است؛ و كره زمين به آسانى مى تواند در وسط آن گم شود. (زيرا قطر كره زمين بيش از 12 هزار كيلومتر نيست)
اين حرارت به واسطه سوختن به وجود نمى آيد؛ والّا به گفته «ژرژ گاموف» در كتاب «پيدايش و مرگ خورشيد» اگر جرم خورشيد از زغال سنگ خالص ساخته شده بود در عرض چند هزار سال به كلّى تمام مى شد، و چيزى جز خاكستر برجاى نمى ماند. حقيقت اين است كه مفهوم سوختن در مورد خورشيد صادق نيست آنچه صدق مىكند انرژى حاصل از تجزيه هاى اتمى است. ولى با اين حال طبق محاسبات دانشمندان هر ثانيه اى كه بر خورشيد مى گذرد 4 ميليون تن از وزنش كاسته مى شود، يعنى اين مقدار از اتم هايش تبديل به انرژى مى گردد، گرچه اين مطلب در كوتاه مدّت تأثيرى در وضع خورشيد ندارد، ولى مسلّمآ در دراز مدّت به نابودى خورشيد كمك خواهد كرد، و همان گونه كه قرآن صريحآ در آياتش گفته، روزى اين چراغ عظيم و پر فروغ آسمان بى فروغ مى گردد.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.