پاسخ اجمالی:
ایشان می فرماید: «توبه را با آرزوهاى دور و دراز به تأخير نینداز»، بر این اساس اگر گناه و لغزشى از انسان سر زد، باید بلافاصله توبه کند، زیرا هيچ كس اطمينان ندارد كه يك روز ديگر و يا يك لحظه ديگر زنده باشد. از این رو پیامبر(ص) در حديثى می فرماید: «از تأخير انداختن توبه به سبب تكيه بر آرزوها برحذر باش؛ زيرا تو به امروز تعلق دارى نه به فردا»، همچنین امام علی(ع) می فرماید: «كسى كه توبه را عقب مى اندازد در برابر هجوم مرگ در معرض خطر است».
پاسخ تفصیلی:
امام علی(ع) در بخشی از حکمت 150 «نهج البلاغه» می فرماید: ([از كسانى مباش كه] توبه را با آرزوهاى دور و دراز به تأخير مى اندازد)؛ «وَ يُرَجِّى التَّوْبَةَ بِطُولِ الاَمَلِ». اشاره به اين كه اگر گناه و لغزشى از تو سر زد بلافاصله به دامن لطف الهى چنگ بزن و با توبه و استغفار به درگاه او بازگرد. مبادا آرزوهاى دور و دراز مانع اين كار شود كه هيچ كس اطمينان ندارد كه يك روز ديگر و يا يك لحظه ديگر زنده است و درهاى توبه به روى او باز است. به همين دليل در روايات زيادى از تسويفِ توبه و تأخير آن نهى شده است.
در حديثى از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم كه خطاب به اباذر فرمود: «إِيَّاكَ وَ التَّسْوِيفَ بِأَمَلِكَ فَإِنَّكَ بِيَوْمِكَ وَ لَسْتَ بِمَا بَعْدَه»(1)؛ (از تأخير [انداختن] توبه به سبب تكيه بر آرزوها برحذر باش؛ زيرا تو به امروز تعلق دارى نه به فردا).
امام على بن ابى طالب(عليه السلام) نيز در حديثى می فرمایند: «إِنْ قَارَفْتَ سَيِّئَةً فَعَجِّلْ مَحْوَهَا بِالتَّوْبَةِ»(2)؛ (اگر گناهى مرتكب شدى براى محو آن با توبه شتاب كن). همچنین در حديث ديگرى از آن حضرت(عليه السلام) آمده است: «مُسَوِّفُ نَفْسِهِ بِالتَّوْبَةِ مِنْ هُجُومِ الاَجَلِ عَلَى أَعْظَمِ الْخَطَرِ»(3)؛ (كسى كه توبه را عقب مى اندازد در برابر هجوم مرگ در معرض خطر است).(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.