پاسخ اجمالی:
در روايتي از اهل سنت، نام ابوبكر و عمر جزو دوازده خليفه پيامبر(ص) آمده است. در پاسخ می گویيم: در سند این حديث، عبدالله بن صالح آمده كه دروغگو و غیر ثقه است و همچنین ليث بن سعد که او نيز مورد اعتماد منصور عباسى بوده و سعى فراوان در تضعيف ولایت اهل بيت(ع) داشته است. ضمن اینکه در اين حديث از خلفاى سه گانه تعریف و تمجید های غیر واقعی شده است. لذا با مراجعه به روايات ديگر پى مى بريم كه آن دوازده نفر از ذريه پيامبر(ص) هستند.
پاسخ تفصیلی:
طبرانى به سند خود از عبدالله بن عمر نقل مى كند: «از رسول خدا(صلى الله عليه و آله) شنيدم كه مى فرمود: بعد از من دوازده خليفه خواهد آمد ابوبكر صديق، او بعد از من بيش از مدت كمی درنگ نمى كند و آسيابان خانه اش عمر بن خطاب ...».(1)
در پاسخ بايد گفت:
1. اين حديث از حيث سند اشكال دارد؛ زيرا از جمله رجال آن «عبدالله بن صالح» است كه ذهبى احاديث او را منكر دانسته است و نيز احمد بن حنبل مى گويد: او در آخر عمر فاسدالعقيده شد و صالح بن محمد مى گويد: به نظر من او در نقل حديث دروغگوست. احمد بن صالح او را متهم دانسته و نسائى او را غير ثقه مى داند. و نيز در سند آن «ليث بن سعد» است كه مورد اعتماد منصور عباسى بوده و سعى و كوشش فراوان در تضعيف ولایت اهل بيت در مصر داشته است.
2. در اين حديث هر يك از خلفاى سه گانه خصوصاً عثمان با تعبيراتى ستوده شده اند كه با واقعيات خارجى سازگارى ندارد.
3. با مراجعه به روايات ديگر پى مى بريم كه مقصود از حديث، دوازده نفر از ذريه پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) مى باشند.(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.