پاسخ اجمالی:
کتاب «اسد الغابه» یکى از کتاب هاى مهم اهل سنت درباره دانش رجال و صحابه شناسى است که توسط عزّالدین، ابن اثیر جزرى (555 - 630 ق) نوشته شده است. این کتاب در حدود 7500 زندگى نامه را در بر دارد که نویسنده آن محتویات کتاب هاى مهم نوشته شده در قرن هاى پیش از خود توسط ابن منده، ابونعیم اصفهانى و ابن عبدالبرّ، ابوالحسین غسّانى، و ابوموسى اصفهانى را در آن جمع کرده و با افزودن مطالب و تحقیقات خودش، از اشتباهات آنان پرده برداشته است. این کتاب على رغم اینکه یکى از منابع ابن حجر عسقلانى در تدوین کتاب هاى تاریخى و رجالى خودش به شمار مى رود، اما او انتقادهایى نیز بر آن وارد کرده است. از جمله اینکه او در مورد سندها به جاى اعتماد به اصحاب سند، نظرات اهل سیره و انساب را مقدم داشته است.
پاسخ تفصیلی:
یکى از کتاب هاى مهم اهل سنت درباره دانش رجال و صحابه شناسى است که توسط عزّالدین، ابن اثیر جزرى (555 - 630 ق) نوشته شده است. این کتاب در حدود 7500 زندگى نامه را در بر دارد که نویسنده آن محتویات کتاب هاى مهم نوشته شده در قرن هاى پیش از خود توسط ابن منده، ابونعیم اصفهانى و ابن عبدالبرّ، ابوالحسین غسّانى، و ابوموسى اصفهانى را در آن جمع کرده و با افزودن مطالب و تحقیقات خودش، از اشتباهات آنان پرده برداشته است. ابن اثیر جزرى دو کتاب بسیار مهم در زمینه تاریخ اسلام و صحابه شناسى (راویان حدیث) نوشته است که یکى همین کتاب (اُسد الغابه) و دیگرى کتاب «الکامل فى التاریخ» مى باشد.
شیوه تدوین کتاب اُسْدُ الغابة:
این کتاب در دو بخش تنظیم یافته است: بخش نخست به ترجمه و شرح احوال رجال (صحابى مرد) اختصاص دارد و بخش دوم نیز شرح حال صحابیان زن مى باشد.
زندگى نامه هاى موجود در این کتاب به صورت ترتیب الفبایى منظم شده است تا دسترسى به آنها آسان باشد.
نویسنده در این کتاب به شرح اصطلاحات و کلمات ناآشنا براى عموم پرداخته و از مشکلات خواندن متن هاى قدیمى تر کاسته است.
او همچنین بیشتر مطالب کتاب هاى مهم مزبور را تلفیق کرده و با یادآور شدن اشتباهات آنها، به اصلاح آن همت گُمارده و در ضمن، اطلاعات جدیدِ منابع بعد از آنها را نیز افزوده است.
نظر ابن حجر در مورد کتاب اُسْدُ الغابة:
این کتاب على رغم اینکه یکى از منابع ابن حجر عسقلانى در تدوین کتاب هاى تاریخى و رجالى خودش به شمار مى رود، اما او انتقادهایى نیز بر آن وارد کرده است. از جمله اینکه او در مورد سندها به جاى اعتماد به اصحاب سند، نظرات اهل سیره و انساب را مقدم داشته است.
این کتاب بارها در مصر، عراق و لبنان چاپ شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.