پاسخ اجمالی:
نظام اقتصادی «سوسیالیستی»، دارای نقاط ضعف و کاستی است: 1- در این نظام، انگیزه های شخصی از بین رفته و طبعاً حکومت فشار یک اقلّیت بر اکثریت زمام کار را به دست گرفته و مانع شکوفایی اقتصاد می شود. 2- در این نظام فاصله طبقاتی افزایش می یابد. 3- محور «مالکیت» در این نظام، نوعی نبرد با خمیره انسانی است؛ زیرا انسان خود را نسبت به دست رنج خود سزاوارتر می داند، این نبرد سبب گسترش سستی و ناامیدی در مردم می شود. 4- تمرکز هر سه بعد قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی در سران «سوسیالیست»، سبب ظهور دیکتاتوری می شود.
پاسخ تفصیلی:
نظام اقتصادی «سوسیالیستی» دارای نقاط ضعف و کاستی است، البته انتقاد از نظام اقتصادی «سوسیالیستی» به این معنا نیست که اسلام نظام ظالمانه «سرمایه داری» کنونی را پذیرفته و بر آن صحّه می گذارد، بلکه مقصود آن است که بگوییم: رعایت انگیزه های شخصی در شکوفایی اقتصاد نقش مؤثر دارد، ولی به طور مسلّم باید چنین انگیزه ای تحت یک رشته قوانین تعدیل گردد.
در اینجا به برخی از نقاط ضعف این نظام اشاره می کنیم:
1- از آنجا که این نظام انگیزه های شخصی کار را از بین می برد طبعاً حکومت فشار یک اقلّیت بر اکثریت زمام کار را به دست می گیرد و در نتیجه اقتصاد از جریان و شکوفایی باز می ماند.
2- در نظام «سوسیالیستی» نیز همانند نظام «سرمایه داری»، طبقه غنی و فقیر وجود دارد. ثروتمند عالی که سران و اعضای حزب می باشند، و مستمند پایین که عموم افراد ملتند.
3- محور مالکیتی که «سوسیالیسم» می خواهد بدان برسد یک نوع نبرد با خمیره انسانی است؛ زیرا انسان خود را نسبت به دست رنج خود سزاوارتر می داند، حتی در حیوانات نیز این روحیه حکمفرماست. نتیجه چنین مبارزه ای با فطرت جز گسترش سستی و تنبلی، و یأس و ناامیدی در مردم، و کم کاری چیز دیگری نیست. به همین جهت است که ممالک «سوسیالیستی» تا کنون نتوانسته اند اقتصاد شکوفایی داشته باشند.
4- در این نظام، در سران «سوسیالیست» هر سه بعد قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی در یک جا متمرکز می شود و این خود یک نوع دیکتاتوری و خودکامگی است، که منجر به بروز سیاست خشن «استالینیست» ها می شود.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.