پاسخ اجمالی:
این کتاب که در واقع جلد یازدهم از کتاب «المنثور و المنظوم» است، توسط ابوالفضل احمد بن ابى طاهر خراسانى معروف به ابن طیفور (204_ 280ق) نوشته است. کتاب المنثور و المنظوم، که در چهارده مجلد تنظیم شده بود، مفقود گشته و فقط جلد یازدهم و دوازدهم آن در دست است و جلد یازدهم آن با عنوان «بلاغات النساء» به چاپ رسیده است. اصل کتاب درباره تاریخ شعر و نثر است و ابن طیفور در «بلاغات النساء» زنان شاعره نامدار تاریخ و اشعار و سخنان فصیح و بلیغ آنان را نقل و بررسى کرده است. بلاغات النساء از جهت نقل سخنان و مطالب مهم زنان صدر اسلام مثل حضرت زهرا(علیها السلام) و عایشه که در بسیارى از موارد به نفع عقاید و تاریخ تشیع است حائز اهمیت فراوان مى باشد. در واقع این کتاب علاوه بر اینکه کتابى ادبى به شمار مى رود به عنوان کتابى تاریخى، عقیدتى، و حدیثى نیز حائز اهمیت است. ابن طیفور در نقل بسیارى از مطالب مربوط به تاریخ و عقاید شیعیان و ائمه شیعه(علیهم السلام) کوتاهى نکرده و با موضعى منصفانه به نقل آنها پرداخته است.
پاسخ تفصیلی:
این کتاب که در واقع جلد یازدهم از کتاب «المنثور و المنظوم» است، توسط ابوالفضل احمد بن ابى طاهر خراسانى معروف به ابن طیفور (204_ 280ق) نوشته است. کتاب المنثور و المنظوم، که در چهارده مجلد تنظیم شده بود مفقود گشته و فقط جلد یازدهم و دوازدهم آن در دست است و جلد یازدهم آن با عنوان «بلاغات النساء» به چاپ رسیده است. اصل کتاب درباره تاریخ شعر و نثر است و ابن طیفور در «بلاغات النساء» زنان شاعره نامدار تاریخ و اشعار و سخنان فصیح و بلیغ آنان را نقل و بررسى کرده است.
اهمیت کتاب بلاغات النساء:
بلاغات النساء از جهت نقل سخنان و مطالب مهم زنان صدر اسلام مثل حضرت زهرا(علیها السلام) و عایشه که در بسیارى از موارد به نفع عقاید و تاریخ تشیع است حائز اهمیت فراوان مى باشد. مثلا یکى از مهم ترین منابع خطبه هاى حضرت زهرا(علیها السلام) و فرزندان امام على(علیهم السلام) و امام حسین(علیه السلام) در کوفه و شام است. از این رو، از جمله منابع و مصادر مهم کتاب هایى نظیر بحارالانوار و الغدیردر این زمینه به شمار مى رود.
در واقع این کتاب علاوه بر اینکه کتابى ادبى به شمار مى رود به عنوان کتابى تاریخى، عقیدتى، و حدیثى نیز حائز اهمیت است.
ابن طیفور على رغم اینکه از جمله دانشمندان اهل سنت به شمار مى رود در نقل بسیارى از مطالب مربوط به تاریخ و عقاید شیعیان و ائمه شیعه(علیهم السلام) کوتاهى نکرده و با موضعى منصفانه به نقل آنها پرداخته است.
نحوه تدوین کتاب بلاغات النساء:
ابن طیفور مباحث کتابش را از سخنان عایشه دختر ابوبکر و حفصه دختر عمر درباره مسائل اجتماعى و سیاسى آن دوران آغاز کرده و سپس دو سخنرانى مهم حضرت زهرا(علیها السلام) در مسجد مدینه و در جمع زنان مدینه را نقل کرده است. پس از آن سخنرانى حضرت زینب(علیها السلام) در کاخ یزید و ام کلثوم در کوفه را نقل کرده و سپس به سخنان دختران شخصیت هاى مهم تاریخ اسلام را مورد اشاره کرده است.
علاوه بر جنبه هاى مزبور، جنبه اجتماعى و آزادی خواهى زنان مسلمان نیز در این کتاب حائز اهمیت است. یعنى ابن طیفور در صدد معرفى زنان سرشناس صدر اسلام بر آمده است. که با تربیت یافتن در بستر فکرى و معنوى جامعه نبوى، فریادهاى بلند آزادی خواهى و مبارزه با ظلم و ستم را سر داده اند.
این کتاب بارها در ایران، عراق و مصر چاپ شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.