پاسخ اجمالی:
این کتاب توسط جلال الدین ابوالفضل عبدالرحمن بن ابى بکر بن محمد ابن سابق الدین خضیرى سیوطى (849ـ911ق) یکى از بزرگان تفسیر و حدیث اهل سنت تالیف شده است. وى کتابى در تفسیرقرآن با نام «ترجمان القرآن» تالیف کرد و سپس با حذف سندهاى آن، کتاب الدرّ المنثور را به عنوان خلاصه اى از آن تدوین نمود که براى همه مردم قابل استفاده باشد. این کتاب تفسیرى روایى است و بر اساس روایات معتبر تنظیم شده است و نام کامل آن عبارت است از «الدر المنثور فى التفسیر بالماثور». سیوطى غالباً منابع معتبر احادیث را که همه آنها از کتاب هاى روایى اهل سنت مثل صحاح سته و کتابهای بیهقى و ابونعیم اصفهانى است، ذکر کرده است. بسیارى از احادیث حضرت على(ع) را که به بیش از سیصد حدیث مى رسد به طور مستند از منابع معتبر اهل سنت نقل کرده است. او احادیثى را که در شان على بن ابى طالب(ع) صادر شده و معمولا سایر علماى اهل سنت که از نقل و طرح آنها اجتناب مى کنند، نقل کرده و مستندات آن را نیز ذکر کرده است. او حتى احادیث مربوط به حضرت مهدى ارواحنا فداه را نیز در ذیل آیات مربوط به آن حضرت نقل کرده است.
پاسخ تفصیلی:
این کتاب توسط جلال الدین ابوالفضل عبدالرحمن بن ابى بکر بن محمد ابن سابق الدین خضیرى سیوطى (849ـ911ق) یکى از بزرگان تفسیر و حدیث اهل سنت تالیف شده است. وى کتابى در تفسیرقرآن با نام «ترجمان القرآن» تالیف کرد و سپس با حذف سندهاى آن، کتاب الدرّ المنثور را به عنوان خلاصه اى از آن تدوین نمود که براى همه مردم قابل استفاده باشد. این تفسیر بر خلاف بسیارى از تفسیرهاى مشهور جهان اسلام که تفسیرى عقلى، عقیدتى، تاریخى، ادبى، و فقهى به شمار مى روند، تفسیرى روایى است و بر اساس روایات معتبر تنظیم شده است و نام کامل آن عبارت است از «الدر المنثور فى التفسیر بالماثور».
ویژگی های کتاب درّ المنثور:
از ویژگى هاى این کتاب عبارت است از:
1ـ سیوطى غالباً منابع معتبر احادیث را که همه آنها از کتاب هاى روایى اهل سنت مثل صحاح سته و کتابهای بیهقى و ابونعیم اصفهانى است ذکر کرده است. او، سندهاى احادیث را حذف کرده تا از طولانى شدن مطالبش جلوگیرى نماید.
2ـ بسیارى از احادیث حضرت على(علیه السلام) را که به بیش از سیصد حدیث مى رسد به طور مستند از منابع معتبر اهل سنت نقل کرده است.
3ـ او احادیثى را که در شان على بن ابى طالب(علیه السلام) صادر شده و معمولا سایر علماى اهل سنت که تعصب و کینه نسبت به اهل بیت پیامبر(علیهم السلام) دارند از نقل و طرح آنها اجتناب مى کنند، نقل کرده و مستندات آن را نیز ذکر کرده است. او حتى احادیث مربوط به حضرت مهدى ارواحنا فداه را نیز در ذیل آیات مربوط به آن حضرت نقل کرده است.
4ـ سیوطى حتى احادیثى از سایر ائمه شیعه مثل امام باقر و امام رضا(علیهم السلام) را نیز در ذیل آیات به صورت مستند منابع معتبر اهل سنت مثل ابومنظور و خطیب بغدادى نقل کرده است که حائز اهمیت است. بنابراین، متکلمان و مفسران شیعه برای اثبات و احتجاج عقاید خود به مطالب آن استناد و استشهاد مى کنند.
کتاب های هم نام درّ المنثور:
نکته حائز اهمیت درباره کتاب «الدر المنثور» این است که چند کتاب دیگر نیز با همین نام وجود دارد و نباید با کتاب تفسیرسیوطى اشتباه شود:
1ـ قلاده الدر المنثور فى ذکر البعث المنشور که توسط ابن غنائم حنبلى(م779ق) تالیف شده است.
2ـ الدر المنثور فى طبقات ربات الخدور که توسط زینب فوّاز عاملى (م1332ق) نوشته شده است.
4ـ الدر المنثور من الخبر الماثور و غیر الماثور که توسط على بن محمد زین الدین عاملى نوه شهید ثانى (م1103ق) نوشته شده است.
5ـ الدر المنثور لمن التقطه فى القرائات العشر من النهج المنشور که توسط محمد بن احمد عوفى (م1050ق)نوشته شده است.
کتاب تفسیرسیوطى مورد توجه همه علماى اسلام اعم از شیعه و سنى قرار گرفته است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.