پاسخ اجمالی:
ابوالفضل احمد بن ابى طاهر خراسانى معروف به ابن طیفور (204-280ق) یکى از بزرگترین دانشمندان اهل سنت در زمینه ادبیات عرب، تاریخ اسلام و تراجم (صحابه شناسى) است. پدران او در اصل از مَروْرود بودند اما او در بغداد تولد و وفات یافته است. او در خانواده اى به دنیا آمد که خاندان آنها از کارگزاران دولت مأمون بودند و مامون در همان روز ولادت ابن طیفور از خراسان به بغداد آمده بود. با توجه به صداقت علمى او در کتابهایش، بسیارى از مطالب تاریخى را که موافق با عقاید و تاریخ تشیع بوده نقل کرده است. از این رو براى مورخان شیعه حائز اهمیت مى باشد.
پاسخ تفصیلی:
ابوالفضل احمد بن ابى طاهر خراسانى معروف به ابن طیفور (204-280ق) یکى از بزرگترین دانشمندان اهل سنت در زمینه ادبیات عرب، تاریخ اسلام و تراجم (صحابه شناسى) است. پدران او در اصل از مَروْرود بودند اما او در بغداد تولد و وفات یافته است. او در خانواده اى به دنیا آمد که خاندان آنها از کارگزاران دولت مأمون بودند و مامون در همان روز ولادت ابن طیفور از خراسان به بغداد آمده بود.
جایگاه ابن طیفور:
شهرت او در بین علماى اسلام بیشتر به خاطر تالیفاتش در زمینه تاریخ و ادبیات عرب بوده و او را به عنوان مورخ بزرگ قرن سوم در کنار «بلاذرى» شمرده اند.
وى فرزندى به نام ابوالحسن عبیدالله داشت که او نیز از مورخان برجسته اهل سنت بود و بر کتاب «تاریخ بغداد» پدرش یک تتمّه نوشته است. همچنین کتاب «المتطرفات و المتطرفین» نوشته اوست.
ابن طیفور ادب آموز کودکان بود و به کودکانى که علاقمند نویسندگى بودند، اصول و فنون نسخه نویسى را یاد مى داد. و با توجه به تخصص خود در این زمینه در بازار «ورّاقان» بغداد مغازه اى داشت که به این کار مى پرداخت.
او در شعر نیز تبحّر داشت و شاعران و شعر آنها را به خوبى مى شناخت و کتابهایی در زمینه سرقت هاى ادبى کسانى نوشته است که شعر دیگران را ربوده و به نام خود منتشر کرده اند. او خود نیز شعر مى سرود که ابومنصور ثعالبى و دیگران اشعار او را نقل کرده اند.
عقیده و مذهب ابن طیفور:
درباره عقاید و مذهب فقهى او نکته در خور توجهى در دست نیست و فقط با مطالعه کتابهایش مطالبى قابل استنباط است. اما با توجه به صداقت علمى او در کتابهایش، بسیارى از مطالب تاریخى را که موافق با عقاید و تاریخ تشیع بوده نقل کرده است. از این رو براى مورخان شیعه حائز اهمیت مى باشد.
اساتید ابن طیفور :
اسحاق بن یحیى ختّلى، ابودعامه قیسى، عمر بن شبه، ابو هفّان مهزمى، ابوتمام حبیب بن اوس طائى، احمد بن هیثم سامى و عبد الله بن ابى سعید ورّاق.
او شاگردان زیادى نیز تربیت کرده بود که از جمله آنها مى توان به فرزندش عبیدالله و احمد بن خلف بن مرزبان اشاره نمود.
کتاب های ابن طیفور:
ابن طیفور کتابهای فراوانى تالیف کرده است که مهمترین آنها عبارتند از:1 ـ بلاغات النساء، که مطالب و گفته هاى زنان دانشمند عرب را دربر دارد و در واقع جلد یازدهم از کتاب «المنثور و المنظوم» او مى باشد. این کتاب در چهارده مجلد تنظیم یافته بود و فقط دو جلد یازدهم و دوازدهم آن در دست است و بقیه مفقود گشته است؛ 2ـ «بغداد» که تاریخ آن شهر بوده و از منابع مهم خطیب بغدادى براى تدوین و تنظیم تاریخ بغداد به شمار مى رود؛ 3ـ المولفین؛ 4ـ المختلف من الموتلف؛ 5ـ القاب الشعراء و من عرف بالکنى و من عرف بالاسم؛ 6ـ المعروفون من الانبیاء؛ 7ـ مقاتل الشعراء؛ 8ـ الجامع فى الشعراء و اخبارهم؛ 9ـ فضل العرب على العجم.
یاقوت حموى و دیگران کتابهای او را بیش از پنجاه عنوان ذکر کرده و فهرست نموده اند.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.