پاسخ اجمالی:
شمس الدین ابو عبدالله محمد بن ابى بکر بن ایوب بن سعد زرعى دمشقى (ابن قَیِّم جوزى) (691-751 ق) از بزرگان و به اصطلاح اصلاح گران سلفیّه به شمار مى رود که شاگرد ابن تیمیه بوده و نقش بسیار مهّمى در شکل گیرى فرقه انحرافى وهابیت داشته است. او در شاگردى ابن تیمیه چنان بارز و متعهّد بود که هیچ سخنى خارج از مطالب و چارچوب اندیشه هاى استادش نگفته است؛ بلکه در همه موارد به یارى او شتافته و در انتشار عقاید گمراه کننده ابن تیمیه تلاش کرده است؛ به گونه اى که کتابهای ابن تیمیه را تلخیص، تهذیب، و استنساخ کرده و منتشر مى نمود.
پاسخ تفصیلی:
شمس الدین ابو عبدالله محمد بن ابى بکر بن ایوب بن سعد زرعى دمشقى (ابن قَیِّم جوزى) (691-751 ق) از بزرگان و به اصطلاح اصلاح گران سلفیّه به شمار مى رود که شاگرد ابن تیمیه بوده و نقش بسیار مهّمى در شکل گیرى فرقه انحرافى وهابیت داشته است. او در شاگردى ابن تیمیه چنان بارز و متعهّد بود که هیچ سخنى خارج از مطالب و چارچوب اندیشه هاى استادش نگفته است؛ بلکه در همه موارد به یارى او شتافته و در انتشار عقاید گمراه کننده ابن تیمیه تلاش کرده است؛ به گونه اى که کتابهای ابن تیمیه را تلخیص، تهذیب، و استنساخ کرده و منتشر مى نمود. او حتى به همراه استادش چندین بار به زندان افتاد و به خاطر همراهى با او شکنجه و عذاب شد.
عقیده و مذهب ابن قیم:
ابن قیّم حنبلى مذهب و حشویه مسلک بود و به شدت با عقاید و تاریخ تشیع دشمنى و کینه داشت که آن را از استادش به ارث برده بود، وى تا مى توانست راه انحرافى ابن تیمیه در لجاجت و کینه توزى با تشیع را ادامه مى داد و مطالب فراوانى در ردّ و ابطال عقاید و تاریخ تشیع مى نوشت. او در دمشق متولد شد و در همانجا وفات یافت او براى افزایش دانش خود در زمینه هاى مختلف تاریخ، حدیث، تفسیر، و فقه به شهرهاى زیادى سفر کرد.
اساتید ابن قیم:
وی از حضور اساتید زیادى بهره برده است که مهمترین آنها عبارتند از: 1 ـ ابن تیمیه؛ 2 ـ شهاب الدین نابلسى؛ 3 ـ شهاب الدین عابر؛ 4 ـ سلیمان بن حمزه الحاکم؛ 5 ـ ابوبکربن عبدالدائم؛ 6 ـ عیسى المطعم؛ 7 ـ ابونصر محمد بن عماد الدین شیرازى؛ 8 ـ ابن مکتوم؛ 9 ـ بهاء الدین ابن عساکر؛ 10- علاء الدین کندى؛ 11- بدرالدین ابن جماعه.
شاگردان ابن قیم:
او شاگردان فراوانى نیز در زمینه هاى مختلف تربیت کرداست که مهمترین آنها عبارتند از: از جمله فرزندان خودش به نام هاى برهان الدین و جمال الدین، ابن رجب حنبلى، ابن عبد الهادى و شمس الدین نابلسى.
جایگاه ابن قیم:
بسیارى از دانشمندان طراز اول اهل سنت مثل تقى الدین سبکى با فتواها و نظرات ابن تیمیه و شاگردانش (به ویژه ابن قیم) مخالف بودند؛ زیرا در غالب موارد بر خلاف نظرات و فتواهاى مذاهب اربعه (مالکیه، حنبلیه، شافعیه، و حنفیه) فتوامى دادند.
و البته متعصبان حنبلى مذهب ابن قیّم را بسیار تمجید کرده و در توصیفهای اغراق آمیز و مبالغه هاى فراوان، پا از حد فراتر گذاشته اند. به گونه اى که او را مجتهد مطلق و بى بدیل دانسته و تنها دانشمند علامه در تاریخ اسلام معرفى کرده اند!
ابن قیم و عقاید شیعه:
ابن قیّم على رغم دشمنى و کینه توزى با تاریخ و عقاید شیعه، به طور نا خواسته برخى از مطالب مربوط به آنان را در کتاب هایش نقل و تایید کرده که مورد احتجاج و استناد دانشمندان شیعه قرار گرفته است؛ مثلا برخى فضایل على بن ابى طالب و حسنین (علیهم السلام) را با سندهاى معتبر از پیامبر (صلى الله علیه وآله) نقل نموده است. او حتى احادیث مربوط به وجودِ عینى حضرت مهدى (ارواحنا فداه) در این زمان (دوران غیبت) را نیز نقل کرده است. حتى او عدالت مطلق صحابه را رد کرده که از این جهت بسیار مورد توجه علماى شیعه قرار گرفته است.
کتاب های ابن قیم:
او کتابهای فراوانى در زمینه عقاید، تاریخ، حدیث، فقه، و تفسیرقرآن نوشته است که مهمترین آنها عبارتند از: 1 ـ زاد المعاد فى هدى خیر العباد که در زمینه سیرهو شمایل نبوى است؛ 2 ـ اعلام الموقعین عن رب العالمین؛ 3 ـ الصواعق المرسله عن الجهمیّه و المعطله؛ 4 ـ الکافیه الشافیه; 5 ـ اخبار النساء؛ 6 ـ مدارج السالکین؛ 7 ـ رساله فى اختیارات تقى الدین ابن تیمیه؛ 8 ـ اغاثه اللهفان عن مصائدالشیطان؛ 9 ـ شرح سنن ابى داود؛ 10 ـ اسماء القرآن؛ 11 ـ امثال القرآن؛ 12 ـ المهدى المنتظر؛ 13 ـ مکائد الشیاطین فى الوسوسه و ذم الموسوسین؛ 14 ـ الوابل الصیّب فى الکلم الطیب؛ 15 ـ اجتماع الجیوش الاسلامیه؛ 16 ـ شرح منازل السائرین خواجه عبد الله انصارى؛ 17 ـ مفتاح دار السعاده؛ 18 ـ الطریق الحکمیه فى السیاسه الشرعیه؛ 19 ـ التفسیر القیم.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.