پاسخ اجمالی:
کتاب «الخلاف» که نام اصلی آن «الخلاففی الاحکام» یا «مسائل الخلاف»می باشد، توسط شیخ ابوجعفر محمد بن حسن طوسی معروف به شیخ طوسی (358 ق ـ 460 ق) تالیف شده است و یکی از مهمترین و نخستین کتاب ها در زمینه فقه مقارن به شمار می رود.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «الخلاف» که نام اصلی آن «الخلاففی الاحکام» یا «مسائل الخلاف»می باشد، توسط شیخ ابوجعفر محمد بن حسن طوسی معروف به شیخ طوسی (358 ق ـ 460 ق) تالیف شده است و یکی از مهمترین و نخستین کتاب ها در زمینه فقه مقارن به شمار می رود.
نهضت تدوین فقه مقارن:
نهضت تدوین فقه مقارن توسط استاد شیخ طوسی، سید مرتضی علم الهدی و با نگارش دو کتاب «الانتصار» و «الناصریات» آغاز گشت و شیخ طوسی به پیروی از استادش کتاب «الخلاف» را نوشت. فقهای شیعه با نگاشتن کتاب هایی چون «غنیه النزوع» (ابن زهره) و «منتهی المطلب» (علامه حلی) تا قرن هشتم به این نهضت ادامه دادند.
تدوین کتاب های فقه مقارن در میان اهل سنت:
البته تدوین فقه مقارن در میان مذاهب چهارگانه اهل سنت از اول قرن چهارم یعنی از نگارش کتاب «اختلاف الفقهای» طبری در سال 310 ق آغاز شده بود و تا زمان سید مرتضی و شیخ طوسی دست کم چهار منبع مهم در میان اهل سنت وجود داشت و تا اوایل قرن هشتم هجری بیش از بیست کتاب مهم و معتبر توسط علمای شیعه و سنی در این زمینه نوشته شد. شیخ طوسی کتاب «الخلاف» را پس از تالیف کتابهای مهم خود، یعنی تهذیب الاحکام، النهایه فی مجرد الفقه و الفتاوی، و الجمل و العقود، نگاشت و یک دوره کامل فقه از کتاب طهارت تا دیات را به صورت مقایسه ای و مقارنه ای میان فقه شیعه و مذاهب چهارگانه اهل سنت تالیف کرد او در این کتاب به دلیل تاخر آن از کتابهای مزبور، بسیاری از مسائل و موارد را به احادیث آن کتابها ارجاع داده است.
علت تدوین کتاب الخلاف:
شیخ طوسی خودش در مقدمه کتاب علت تدوین آن را اینگونه یاد آور می شود که بنا به ضرورت فهم شریعت و مذهب صحیح از میان اخبار و بررسی و تحلیل آنها با اصول و مبانی صحیح عقلی و شرعی، توجه به نظرات فقهای شیعه و سنی ضرورت می یابد؛ از این رو این کتاب در برخی مسائل بیانگر اتفاق و اجماع شیعه و در برخی مسائل دیگر اتفاق و اختلاف علمای شیعه و سنی را بیان می کند.
شیخ طوسی این کتاب را به صورت کاملاً مختصر نوشته و از ذکر مطالب زاید تا حد امکان پرهیز کرده است. و در هر باب مسائل را با عنوان «مسئله» و جواب آن را با «دلیلنا» آورده است.
تلخیص کتاب الخلاف:
این کتاب از همان زمان تالیف مورد توجه فقهای اسلام واقع شد و شرح و تلخیص هایی بر آن نوشته شده است.
1 ـ «الموتلف من المختلف بین ائمه السلف» که امین الاسلام طبرسی (م 548 ق) صاحب کتاب تفسیر مجمع البیان آن را به عنوان «تلخیص الخلاف» تدوین کرده است.
2 ـ منتخب الخلاف یا تلخیص الخلاف، تالیف شیخ مفلح بن حسن صیمرانی بحرانی (م بعد از 887 ق).
شیوه استدلال در کتاب الخلاف:
شیوه بحث شیخ طوسی در این کتاب به این صورت است که ادله متفاوتی را برای اثبات نظر حق و فتوای فقهای شیعه به کار برده است؛ مثل: 1 ـ استناد به ظهورآیات قرآن و اخبار آحاد: با عبارت دلیلنا عموم ظاهر القرآن و الاخبار؛ 2 ـ استناد به دلیل عام و نفی مخصص؛ با عبارت ذلک عام و تخصیصه یحتاج الی دلیل؛ 3 ـ دلالت امر بر وجوب؛ 4 ـ استدلال به خبرواحد؛ 5 ـ دلالت امر بر فور؛ 6 ـ استناد به گفتار لغت شناسان؛ 7 ـ ارجاع به مطالب کتاب اصول فقه: با عبارت دلیلنا ما ذکرناه فی الکتاب فی الاصول؛ 8 ـ ارجاع به مطالب کتاب های حدیثی و فقهی خود؛ 9 ـ اجماع شیعه؛ 10 ـ دلالت اصول یا نحوه خطاب و دلیل خطاب؛ 11 ـ توجه ویژه به احادیث نبوی که مورد قبول اهل سنت می باشد.
این کتاب در بیش از پنج مجلد بارها در کشورهای اسلامی مثل عراق و ایران به چاپ رسیده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.