پاسخ اجمالی:
کتاب «التعجب» که نام اصلی و کامل آن عبارت است از «التعجب من اغلاط العامه فی مساله الامامه» توسط علامه ابوالفتح محمد بن علی بن عثمان کراجکی (م 449 ق) نوشته شده است. چنانکه از نام این کتاب پیداست او این کتاب را برای پرده برداشتن از کج اندیشی ها، و تناقض گویی های اهل سنت درباره مسئله امامت نگاشته است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «التعجب» که نام اصلی و کامل آن عبارت است از «التعجب من اغلاط العامه فی مساله الامامه» توسط علامه ابوالفتح محمد بن علی بن عثمان کراجکی (م 449 ق) نوشته شده است. چنانکه از نام این کتاب پیداست او این کتاب را برای پرده برداشتن از کج اندیشی ها، و تناقض گویی های اهل سنت درباره مسئله امامت نگاشته است. علامه کراجکی که خودش از بزرگترین و مشهورترین متکلمان شیعه در نیمه نخست قرن پنجم هجری بود، بیش از هشتاد کتاب در زمینه دانشهای رایج در زمان خود نوشته است.
یکی از مهمترین کتاب های او کتاب مشهور «کنز الفوائد» است که کتاب التعجب را در آن آورده است. اما به دلیل اهمیت مطالب آن که پاسخ بسیاری از انحرافات و شبهات اهل تسنن در مسائل امامت را داده است به طور مستقل و با تحقیق محققان مختلف به چاپ رسیده است.
کراجکی مطالب تعجب برانگیز اهل سنت را که هر عاقل خوش انصافی را به تعجب و شگفت وا می دارد در هفده فصل آورده است:
فصول کتاب التعجب:
فصل نخست: خطای آنها در مسئله وصیت که در آن رفتار و عقیده تناقض آمیز بزرگان اهل سنت نسبت به واجب بودن وصیت برای همه مسلمانان و انکار وصیت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله و سلم) را به بحث گذاشته است.
فصل دوم: خطای آنها در مسئله نص پیامبر بر امامت و ولایت علی(علیهما الصلاه والسلام).
فصل سوم: خطای آنها درباره عدم انتخاب خلیفه توسط پیامبر (صلی الله علیه وآله).
فصل چهارم: خطای آنها درباره خلافت ابوبکراز جانب پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله).
فصل پنجم: خطای آنان درباره امامت شخصی که توان و قدرت تدبیر و اداره لشکر سپاه اسلام را نداشت و توسط پیامبر عزل شد.
فصل ششم: خطای آنها درباره علم امام.
فصل هفتم: خطای آنان درباره عصمت امام. مغالطه و تناقض آشکار آنها درباره عدم عصمت امام و عصمت جمیع امت یا اهل حل و عقد دراجماع است که کراجکی ابعاد تناقض آمیز آن را بررسی کرده و پاسخ گفته است.
فصل هشتم: خطای آنها در باب امامت مفضول با وجود افضل.
فصل نهم: خطای بکریّه که می پندارند پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) ابوبکر را به عنوان امام جماعت انتخاب کرده است.
فصل دهم: خطای آنها درباره تقیه و کج فهمی های تناقض آمیز شان درباره آن.
فصل یازدهم: خطای آنها در باب صحابه و تعظیم و تکریم همه آنان.
فصل دوازدهم: خطای آنها درباره اسماء و صفات الهی.
فصل سیزدهم: خطای آنها در اظهار بغض و کینه نسبت به اهل بیت پیامبر (علیهم السلام).
فصل چهاردهم: خطای آنها درباره افضلیت ابوبکربا استناد به آیه غار.
فصل پانزدهم: خطای آنها در ادعای انفاق ابوبکر.
فصل شانزدهم: جریان فدک. کراجکی سخن را در ذیل این فصل، طولانی کرده و تناقض های فراوانی را بیان کرده است.
فصل هفدهم: خطای آنها درباره احکام و مسائل شرعی. کراجکی مسائل فراوانی از احکام شرعی را در این فصل بیان کرده است که آنها به صورت بدعت و تناقض با دین الهی ارائه کرده اند.
وی بسیاری از راویان کافر و منافق را که مورد جرح و تعییب خود اهل سنت نیز هستند در ذیل این فصل مطرح کرده و تبعیت اهل سنت از آنها را به عنوان تناقضی آشکار مورد انتقاد قرار داده است. او در ذیل هر یک از فصول هفده گانه کتابش مسائل فراوانی را علاوه بر این عناوین اصلی به بحث و انتقاد گذاشته است که اهل سنت هیچ پاسخی در مقابل آنها ندارند. و برخی از این امور حتی موجب تشیع برخی از علمای با انصاف آنها مثل ابوالحسین علی بن موسی دمشقی، ابو عبدالله ثقفی اصفهانی و جلال الدین دوانی شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.