پاسخ اجمالی:
کتاب «بشاره المصطفی لشیعه المرتضی» توسط شیخ ابو جعفر عماد الدین محمد بن علی بن محمد بن علی طبری آملی (م 554 ق) یکی از بزرگترین محدثان و متکلمان قرن ششم هجری تالیف شده است که در زمینه شناخت جایگاه و درجات شیعیان علی بن ابی طالب و اهل بیت پیغمبر (علیهم السلام)، و کرامات اولیای الهی و پیروان آن بزرگواران تنظیم شده است. طبری این کتاب را به صورت کاملاً مستند و در هفده جزء تنظیم و مرتب کرده است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «بشاره المصطفی لشیعه المرتضی» توسط شیخ ابو جعفر عماد الدین محمد بن علی بن محمد بن علی طبری آملی (م 554 ق) یکی از بزرگترین محدثان و متکلمان قرن ششم هجری تالیف شده است که در زمینه شناخت جایگاه و درجات شیعیان علی بن ابی طالب و اهل بیت پیغمبر (علیهم السلام)، و کرامات اولیای الهی و پیروان آن بزرگواران تنظیم شده است.
اعتبار کتاب بشاره المصطفی:
طبری این کتاب را به صورت کاملاً مستند و در هفده جزء تنظیم و مرتب کرده است اما امروزه فقط بخشی از آن دردست می باشد. این کتاب به دلیل مستند بودن احادیث آن از اهمیت ویژه ای نزد محدثان شیعه و سنی برخوردار است. به طوری که از منابع مهم علامه حلی، دیلمی، علامه مجلسی، محقق بحرانی، شیخ حر عاملی و دیگران در تدوین و تالیف کتاب های فقهی، کلامی، حدیثی و ادعیه به شمار می رود.
طبری هر حدیثی را که نقل کرده ابتدا سند کامل آن را از اساتید خود تا شاگردان ائمه و اصحاب پیغمبر (ص) آورده و حتی اسامی دقیق و کامل اساتید خود و همچنین تاریخ دقیق استماع حدیث و استفاده از محضر آنها را ذکر کرده است. بهطوری که نام بیش از بیست استاد را برده که از سال 503 تا 518 از آنها روایت شنیده است.
او در تدوین این کتاب علاوه بر کتب شیعه، از آثار بزرگان اهل سنت در زمینه ولایت و امامت مثل «الدرایه فی حدیث الولایه» نوشته ابوسعید مسعود بن ناصر بن ابی زید سجستانی (م 477 ق) احادیثی را نقل کرده است که از لحاظ سند و محتوا حائز اهمیت و مورد اعتماد است.
شیوه تدوین کتاب بشاره المصطفی:
این کتاب از ترتیب و تنظیم ویژه ای که روایات آن را سهل الوصول و در دسترس گرداند، بر خوردار نیست. و باید باز نویسی و باز سازی شود. تنها شگرد دسترسی موضوعی یا عنوانی به متن کتاب تهیه فهرستی کامل از احادیث، اعلام، واسناد آن است که در چاپ های جدید تا حدودی حاصل شده است.
طبری حتی ابواب این کتاب را نیز عنوان گذاری نکرده است؛ اما همه احادیث مربوط به اهل بیت پیامبر از علی بن ابی طالب تا مهدی موعود(علیهم السلام) را گرد آورده است.
نام این کتاب توسط برخی از محدثان اهل سنت مثل ابن حجر عسقلانی «بشاره المصطفی بشیعه المرتضی و فی بیعه المرتضی» ذکر شده است و حتی برخی از محققان متاخر از آن به عنوان «البشاره فی الارشاره» یاد کرده اند.
این کتاب بارها در کشور های اسلامی مثل عراق، بیروت، و ایران به چاپ رسیده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.